Τα καΐκια στο λιμάνι της Αίγινας.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κεντρικής Αγοράς της Αίγινας είναι τα "καΐκια". Τα καΐκια με τα φρούτα που δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα στο λιμάνι της Αίγινας είναι μια πολύ παλιά ιστορία και σχετίζεται με το εμπόριο των αγαθών από λιμάνι σε λιμάνι και την επιτόπια πώληση τους στον καταναλωτή.

Έτσι ο καπετάνιος του καϊκιού, ήταν και ιδιοκτήτης του, έμπορος και λιανοπωλητής ταυτόχρονα. Σε μια εποχή που οι αποστάσεις ήταν μεγαλύτερες, που δεν υπήρχαν οχηματαγωγά πλοία και το εμπόριο είχε διαφορετικούς τρόπους, οι καπεταναίοι των καϊκιών ταξίδευαν ανταλλάζοντας ή απλώς μεταφέροντας προϊόντα. Τα Μέθανα απέναντι, αλλά και άλλα σημεία της Πελοποννήσου, καθώς και η Κρήτη αργότερα, αποτέλεσαν σημεία μεγάλης ανάπτυξης του εμπορίου των γεωργικών προϊόντων.

Τα καΐκια λοιπόν ταξίδευαν όλο το βράδυ και πρωί - πρωί έφταναν στην Αίγινα, έδεναν και τότε οι κάτοικοι της πόλης κατέβαιναν στην Αγορά και ψώνιζαν. Περνούσαν λοιπόν από τα "καΐκια" για να βρουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά να αγοράσουν.

Η συνήθεια όπως φαίνεται γίνεται δεύτερη φύση και τελικά το συγκεκριμένο "πόστο" παρέμεινε και εδραιώθηκε. Τα χρόνια περάσανε, αλλά όταν μια συνήθεια αντιστέκεται τόσο πολύ στο χρόνο και διατηρεί την φρεσκάδα της σίγουρα αξίζει και παραμένει!

Η δική μας πρόταση είναι να δοκιμάσετε μια μέρα του καλοκαιριού να κατεβείτε νωρίς - νωρίς στην Αγορά για φρέσκο ψάρι από "τα ψαράδικα" και μετά για καρπούζια και γιαρμάδες από τα "καΐκια". Σίγουρα θα το απολαύσετε!