Πόρτες

Οι Πόρτες είναι ένα όμορφο, γραφικό ψαροχώρι το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αίγινας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη σε έκταση παραλία με τα χοντρά, στρογγυλά, σμιλεμένα από τον χρόνο βότσαλα και τα όμορφα νοικοκυρεμένα σπίτια με τα λουλούδια και τις πρασινάδες δίπλα στο μπλε της θάλασσας. Οι κάτοικοι του χωριού ζουν κυρίως από την αλιεία και τον τουρισμό, αφού η αυθεντικότητα του τοπίου και η άγρια ομορφιά του έχουν κατακτήσει πολλούς που παραμένουν φανατικοί θαυμαστές του. Και όχι άδικα. Το ολόφρεσκο ψάρι στις ταβέρνες της περιοχής, το μπάνιο στις πεντακάθαρες θάλασσες και η παροιμιώδης ηρεμία του χωριού αποτελούν την καλύτερη συνταγή για χαλαρωτικές διακοπές.

Οι άνθρωποι στις Πόρτες είναι φιλόξενοι και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για τον τόπο τους. Έχουν εξωραϊστικό σύλλογο, με δραστήριο πρόεδρο και προσπαθούν να διατηρήσουν την αυθεντικότητα του χωριού. Ένα χωριό που έχει την δική του ιστορία και υπέφερε μεγάλες δοκιμασίες στο παρελθόν. Λέγεται ότι οι Πόρτες υπέφεραν τόσα πολλά από τις επιδρομές του πειρατή Βαρβαρόσα, που για να μην δίνουν στόχο κατασκεύαζαν σπίτια χωρίς παράθυρα, μόνο με πόρτες. Αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους που το χωριό ονομάστηκε έτσι. Δεν είναι όμως ο επικρατέστερος, αφού σύμφωνα με άλλη άποψη το όνομα Πόρτες προέρχεται από την λέξη porto = λιμάνι, κι αυτό γιατί από το λιμάνι του χωριού φορτώνονταν οι μαυρόπετρες σε καράβια που ταξίδευαν για την Κρήτη και αλλού.

Αν είστε ερασιτέχνης (πλην τεχνίτης) ψαράς στις Πόρτες θα βρείτε το παράδεισο σας! Υπάρχουν εξαιρετικές περιοχές προς τον Κάβο Αντώνη. Το ίδιο ισχύει και για το υποβρύχιο ψάρεμα. Προσοχή όμως γιατί τα περισσότερα κομμάτια εκεί απαιτούν υψηλή φυσική κατάσταση και μεγάλη εμπειρία.

Στις Πόρτες τελειώνει και ο αυτοκινητόδρομος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεχίζεται να οδηγείτε περιμετρικά την Αίγινα, αλλά θα πρέπει να επιστρέψετε από τον δρόμο που ήλθατε. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να πάτε στις Πόρτες είναι να πάρετε τον δρόμο αριστερά βγαίνοντας από την Αγία Μαρίνα και πηγαίνοντας για Άλωνες (θα δείτε εκεί την σχετική πινακίδα). Το ίδιο ισχύει και αν έρχεστε από Άλωνες, οπότε στρίβετε δεξιά αυτή την φορά. Επίσης μπορείτε να κατεβείτε και από τον δρόμο που συνδέει το Ανιτσαίο με τις Πόρτες. Επειδή όμως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η διαδρομή είναι φανταστική, ειδικά αν είστε με μηχανή και θέλετε να κάνετε το tour, σας προτείνουμε αφού "βγείτε" από την Αγία Μαρίνα με κατεύθυνση προς τις Άλωνες, να στρίψετε αριστερά στο δρόμο για τις Πόρτες. Κατά την επιστροφή σας "βγείτε" από τον δρόμο που συνδέει τις Πόρτες με το Ανιτσαίο και βρίσκεται μέσα στο χωριό. Δεν θα το μετανιώσετε, τα υψώματα που θα περάσετε θα μοναδικά και στα περισσότερα σημεία θυμίζουν έντονα Big Blue!