Άγιος Νεκτάριος
Άγιος Νεκτάριος
Άγιος Νεκτάριος
Άγιος Νεκτάριος
Άγιος Νεκτάριος 1
Άγιος Νεκτάριος 1
Άγιος Νεκτάριος 2
Άγιος Νεκτάριος 2
Άγιος Νεκτάριος 3
Άγιος Νεκτάριος 3
Άγιος Νεκτάριος 4
Άγιος Νεκτάριος 4
previous arrow
next arrow

Άγιος Νεκτάριος

Ο Βίος του Αγίου Νεκταρίου

 Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε το 1846 στην Σηλυβρία της Θράκης και το λαϊκό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς. Υιός πολυμελούς και φτωχιάς οικογένειας, αναγκάστηκε από πολύ νωρίς να δουλέψει για να βγάλει τα προς το ζην, γνωρίζοντας παράλληλα ως παιδί τη σκληρότητα της ζωής. Λέγεται ότι επτά ετών αγόρασε χαρτί και έραβε τα φύλλα μεταξύ τους. Όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό, απάντησε: "Θα τα κάνω βιβλίο, για να γράφω τα λόγια του Θεού". Η Πίστη του τον οδηγούσε στην ανάγκη να σπουδάσει θεολογία. Όμως η οικογένεια του δεν είχε τα μέσα να τον βοηθήσει. Για αυτό και σε ηλικία 14 ετών αποφάσισε, με την ευχή της μάνας του, να φύγει για Κωνσταντινούπολη.

Από εκείνα κιόλας, τα ευαίσθητα παιδικά χρόνια, γνωρίζει τον εμπαιγμό και την συκοφαντία, την απόλυτη φτώχεια, αλλά και την βοήθεια του Θεού που μοιάζει να τον συντροφεύει σε όλα του τα βήματα. Εκάρει Μοναχός στη Νέα Μονή Χίου και το 1877 χειροτονήθηκε διάκονος στον ναό του Αγίου Μηνά στην Χίο από τον Μητροπολίτη Χίου ο οποίος τον ονόμασε Νεκτάριο. Ένας πλούσιος Χιώτης, ο Ιωάννης Χωρέμης αναγνωρίζοντας την ευσέβεια και την ευφυΐα του Αγίου Νεκταρίου τον βοηθά ώστε να πάει στην Αθήνα και να τελειώσει το γυμνάσιο και στη συνέχεια τον στέλνει στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ο πατριάρχης αναγνωρίζοντας τις αρετές του Αγίου Νεκταρίου, τον έστειλε και πάλι στην Αθήνα ώστε να σπουδάσει θεολογία (το πτυχίο κρέμεται στον τοίχο του δωματίου του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα). Λίγο αργότερα χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως και η δράση σε όλα τα επίπεδα τον κάνουν πολύ αγαπητό.

 Δυστυχώς κακόβουλοι των κατηγορούν ότι μηχανεύεται να πάρει τον θρόνο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Εκείνη την περίοδο αρχίζει ένας άδικος διωγμός και ο Άγιος Νεκτάριος κατατρέχεται και συκοφαντείται. Φτάνει στο σημείο να μην έχει ούτε τα προς τον ζην, αλλά υπομένει τα πάντα με βαθιά Πίστη στο Θεό. Μάλιστα, όταν απελπισμένος έφτασε στο Υπουργείο Παιδείας και ζήτησε να τον διορίσουν Ιεροκήρυκα ο υπουργός για να υπεκφύγει του είπε ότι δεν μπορεί να το διορίσει γιατί δεν είχε την ελληνική υπηκοότητα! Τότε ο Άγιος Νεκτάριος δάκρυσε και στην έξοδο του υπουργείου, κάποιος ονόματι Μελάς αφού είδε την λύπη του Αγίου Νεκταρίου έπεισε τον υπουργό να τον διορίσει ιεροκήρυκα. Είναι δε η πρώτη φορά στα χρονικά της εκκλησίας που ένας Μητροπολίτης διορίστηκε απλώς Ιεροκήρυκας. Ιεράτευσε στη Χαλκίδα και στη Φθιώτιδα και με το ποιμενικό του έργο οι συκοφαντίες που τον συνόδευαν κατ έπεσαν.

Το 1894 το υπουργείο διορίζει τον Άγιο Νεκτάριο διευθυντή της Ριζαρείου Σχολής.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας

 Διακαής πόθος του Αγίου Νεκταρίου, ήταν να αποσυρθεί και να μονάσει. Για το σκοπό αυτό επέλεξε ένα μικρό, παλιό μοναστήρι, την Ζωοδόχο Πηγή, που βρισκόταν στο χωριό Κοντός, πάνω σε ένα λόφο με το όνομα Ξάντος. Σε αυτό το μικρό μοναστήρι, ασκήτεψε κατά τους βυζαντινούς χρόνους η Οσία Αθανασία. Σταδιακά και με δικά του χρήματα ανακαίνισε το ερειπωμένο μοναστήρι και στη θέση του δημιουργήθηκε αυτό της Αγίας Τριάδος. Εργάτες από την Αίγινα, αλλά και ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος εργάστηκε χειρωνακτικά στο χρήσιμο του. Ο μικρός σε μέγεθος ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού και δίπλα σε αυτόν υπάρχει μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νεκτάριο. Εκεί υπάρχουν οι θήκες με την Αγία Κάρα και τα λείψανα του αγίου. Δεξιότερα ο προσκυνητής θα δει έναν μεγάλο πεύκο. Αυτόν τον έχει φυτέψει ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος και στη σκιά του υπάρχει εκκλησάκι μέσα στο οποίο προστατεύεται ο τάφος του Αγίου. Ο Άγιος "κοιμήθηκε" στις 9 Νοεμβρίου του 1920.Το σώμα του Αγίου έμεινε ακέραιο για 21 χρόνια. Οι μοναχές άλλαζαν ράσα και με αυτά έφτιαχναν φυλακτά. Η ανακομιδή των λειψάνων έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1963.

Ο επισκέπτης της Αίγινας μπορεί να επισκεφθεί το μοναστήρι με λεωφορείο (η στάση βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την καινούργια εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου) με ΤΑΞΙ ή με το αυτοκίνητο του. Βρίσκεται σε απόσταση 10 - 15 λεπτών από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας.

Μπορείτε πρώτα να προσκυνήσετε στην και στη συνέχεια με τα πόδια (5 λεπτά) να ανεβείτε στο μοναστήρι.

Το τηλέφωνο της μονής είναι 22970 53800.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, αποτελεί ένα άριστο δείγμα της βαθιάς θρησκευτικότητας των κατοίκων του νησιού και του τρόπου που επιλέγει ο λαός του να τιμά την μνήμη των Αγίων του. Μόνο μέσω της ενδοσκόπησης αυτής της βαθιάς Πίστης, ο επισκέπτης της Αίγινας μπορεί να κατανοήσει την επιλογή για την κατασκευή ενός τέτοιου οικοδομήματος. Και πράγματι, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Ορθοδοξίας και η οικοδόμηση του αποτελεί έργο βαθιάς πίστης και προσήλωσης. Ο ναός θεμελιώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1973 και τα εγκαίνια του έγιναν τον Μάιο του 1994. Κατά την διάρκεια των 21 ετών της κατασκευής του, πολλές ήταν οι φορές που οι καταστάσεις οδηγούσαν σε οικονομικό αδιέξοδο. Αλλά όπως λένε οι γερόντισσες του μοναστηριού "ο Άγιος πάντα βοηθούσε" και τα προβλήματα επιλύονταν. Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η χρηματοδότηση αυτού του έργου έγινε από τους πιστούς της Μονής του Αγίου Νεκταρίου: πότε με τα λιγοστά χρήματα των κεριών στο παγκάρι και πότε με μικρές ή μεγάλες δωρεές επωνύμων ή ανωνύμων δωρητών.

Ιδιαίτερη αναφορά για την κατασκευή του περίλαμπρου ναού του Αγίου Νεκταρίου θα πρέπει να γίνει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιερόθεο οι ευσεβείς αγώνες και οι προσπάθειες του οποίου λειτούργησαν καταλυτικά στην οικοδόμηση του ναού.

Ειδικότερα, η κατασκευή αποτελείται από δύο ξεχωριστούς ναούς: τον Υπόγειο και τον Υπέργειο. Το εμβαδόν του εσωτερικού των δύο ναών είναι περίπου το ίδιο (υπερέχει ελαφρά ο Υπέργειος) 635 τμ. Εδώ θα πρέπει να προστεθούν και οι δύο γυναικωνίτες με συνολικό εμβαδό 560 τμ. Τους λατρευτικούς χώρους του ναού, συμπληρώνουν δύο παρεκκλήσια και πέντε βαπτιστήρια. Εντυπώσεις θαυμασμού προκαλούν στον επισκέπτη τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 42 και 27 μέτρων αντίστοιχα, αλλά και ο τρούλλος του ναού μοιάζει να "αγκαλιάζει" ολόκληρο το οικοδόμημα. Η συνολική χωρητικότητα του ναού μαζί με τα περίστωα (το εμβαδόν τους ξεπερνά τα 1.200 τμ) είναι 9.000 άτομα.

Σήμερα το έργο της οικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου έχει περατωθεί και απομένει το μεγάλο έργο της αγιογράφησης του και μερικά μικρότερα συμπληρωματικά έργα.

Αν δεν έχετε δικό σας μέσο μεταφοράς μπορείτε να επισκεφθείτε το ναό με ΤΑΧΙ ή με λεοφωρείο. Η πιάτσα των ΤΑΧΙ του νησιού βρίσκεται μπροστά ακριβώς στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, ενώ η αφετηρία των λεωφορείων, απέναντι και αριστερά στα 30 μέτρα όπως βγαίνετε από το καράβι.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το Ησυχαστήριο του Αγίου Νεκταρίου είναι: 22970 53800 και 22970 53806.