Πύργος Μαρκέλλου

Ο Πύργος του Μαρκέλλου χτίστηκε το 1802, αλλά δεν γνωρίζουμε από ποιους και για ποιόν ακριβώς σκοπό. Πιθανών η κατασκευή του να σχετίζεται με το Ενετικό Μπούρτζι στη θέση ΚΕ. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτήριο, δύο ορόφων, με εξωτερική σκάλα που συνδέει τα δύο πατώματα. Την στιβαρή πέτρινη κατασκευή συμπληρώνουν πολεμίστρες και εξώστες. Ο Πύργος του Μαρκέλλου χρησιμοποιήθηκε μάλλον σαν καταφύγιο από τους πειρατές, ενώ το 1826 εγκαταστάθηκε εκεί η Αντικυβερνητική Επιτροπή.

Κατά την περίοδο της διακυβερνήσεως του Καποδίστρια στην Αίγινα, ο Πύργος του Μαρκέλλου φιλοξένησε υψηλά πρόσωπα της εποχής.

Το Ορφανοτροφείο

Οι σκληρές συνθήκες των πρώτων στιγμών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, βρίσκουν το νησί της Αίγινας να ασφυκτιά από το πλήθος των εξαθλιωμένων προσφύγων. Το πρόβλημα σίτισης και στέγασης, συμπληρώνεται από το δράμα των ανηλίκων ορφανών που χωρίς γονική προστασία ζητιάνευαν για να ζήσουν. Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου, για την εποχή, οικοδομήματος έδωσε ανακουφιστική λύση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με διπλό τρόπο: εξασφάλισε εργασία στους ενήλικες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του και στέγη, τροφή και ένδυση στα άτυχα ορφανά. Επίσης είχε και σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού μπορούσαν να μαθαίνουν εκεί γράμματα και πρακτικές τέχνες.

Το ορφανοτροφείο χτίστηκε το 1828 και λειτούργησε το 1829. Σε αυτό βρήκαν καταφύγιο περισσότερα από 500 ορφανά.  Η μέθοδος της εκπαίδευσης ήταν η αλληλοδιδακτική. Στους χώρους του λειτούργησε η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Τυπογραφείο.  

 

Εϋνάρδειο

Το Εϋνάρδειο είναι ένα λιτό κτίριο με δωρική στοά, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Μητρόπολη της Αίγινας. Ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει απλά ως "Μουσείο" ή τώρα πια το "παλιό Μουσείο" αφού από το 1926 στεγάστηκε εκεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Είναι δωρεά του Γάλλου Φιλέλληνα Εϋνάρδου και χτίστηκε με σκοπό να στεγάσει το "Κεντρικό" σχολείο, που είχε ιδρύσει ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η αποστολή του "Κεντρικού" σχολείου ήταν να εκπαιδεύσει τους δασκάλους, που δίδασκαν με την σειρά τους στα δημοτικά αλληλοδιδακτικά σχολεία.

Κυβερνείο

Οι πρώτες προσπάθειες για την διοικητική και οργανωτική συγκρότηση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους πραγματοποιήθηκαν κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες ενός Έθνους που δεν διάθετε ούτε τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές, αλλά ούτε και τα χρήματα για την κατασκευή τους. Ως αποτέλεσμα των σκληρών και συχνά αδυσώπητων συνθηκών των πρώτων στιγμών του Ελληνικού κράτους, τα ιστορικά κείμενα καταγράφουν την ανάγκη για στέγαση των κυβερνητικών υπηρεσιών σε κτήρια τα οποία καθόλου δεν είχαν κατασκευαστεί για σκοπούς τέτοιους.

Ένα από αυτά τα κτίρια είναι το γνωστό έως και τις ημέρες μας "Κυβερνείο". Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που η λιτή του κατασκευή εκφράζει με ανάγλυφο τρόπο τις προτεραιότητες της πρώτης Κυβερνήσεως. Στο εσωτερικό του ο φτωχός του διάκοσμος και οι στιβαροί του τοίχοι γίνονται θεματοφύλακες των πρώτων κρίσιμων αποφάσεων για την οργάνωση και την επιμέλεια ζωτικών θεμάτων της νεογενούς Κράτους.

Ο επάνω όροφος του Κυβερνείου αποτελείται από εννιά δωμάτια και συνδέετε με το ισόγειο μέσω εξωτερικής μαρμάρινης σκάλας. Ένα εκ των γραφείων του επάνω ορόφου χρησιμοποιήθηκε ως γραφείου του Ιωάννη Καποδίστρια.

Το Κυβερνείο που ήταν γνωστό και σαν "Παλάτι του Μπάρμπα Γιάννη" χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως αρχαιολογικό μουσείο και γυμνάσιο. Βρίσκεται στο κέντρο της Αίγινας, πενήντα μέτρα περίπου από τον Μητροπολιτικό ναό του νησιού. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει σε αυτό πεζός αφού απέχει μόνο δέκα λεπτά από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας.

Publish modules to the "offcanvs" position.