Η Κυψέλη βρίσκεται στη βόρεια - βορειοδυτική πλευρά του νησιού και είναι σήμερα μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εμπορικές περιοχές της Αίγινας. Στην κεντρική λεωφόρο της Κυψέλης που περνάει μέσα από την κοινότητα, υπάρχουν μερικές από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες επιχειρήσεις του νησιού.
Η Κυψέλη, λεγόταν παλιά και "Χαλασμένη" εξαιτίας ενός μισογκρεμισμένου ναού που βρισκόταν κοντά στη θέση που είναι η σημερινή εκκλησία. Αυτή είναι η μία εκδοχή. Η δεύτερη σχετίζεται με κάποια γενικότερη καταστροφή που μπορεί να επήλθε στον τόπο. Η παράδοση λέει επίσης ότι η Κυψέλη λεγόταν παλιά Μαρνάς ή Μεσονήσι (αποτελούν μαζί με το Μούλος και την Καβουρόπετρα σημερινά τοπωνύμια). Όπως και να έχει το τωρινό της όνομα το πήρε το 1949.
Η εκκλησία της Κυψέλης είναι χτισμένη στην κεντρική της πλατεία και γιορτάζει 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισμού. Απέναντι ακριβώς υπάρχει το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης.
Στην Κυψέλη, με το εύφορο έδαφος υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα κτήματα με φιστικιές και η καλλιέργεια τους μαζί με την γεωργία και την αλιεία αποτέλεσε για χρόνια την κύρια ασχολία των κατοίκων της. Αλλά ακόμη και σήμερα τα γεωργικά προϊόντα από τους Κυψελιώτες παραγωγούς παραμένουν πάντα εκλεκτά. Στην Κυψέλη υπήρχαν μερικές από τις πιο ξακουστές ταβέρνες του νησιού, αλλά και τώρα πολλοί επισκέπτονται τις ταβέρνες της περιοχής για πραγματικά καλό φαγητό!
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Κυψέλη είχε σπουδαία παράδοση στην ναυτιλία και ιδιαίτερα στην σπογγαλιεία, αφού διέθετε μερικούς από τους πιο ξακουστούς δύτες - σφουγγαράδες της Αίγινας. Ενώ οι γυναίκες ήταν (πολλές ακόμη κρατούν την παράδοση) γνωστές για την καλλιτεχνία τους στο Αιγινήτικο κοπανέλι.