16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αίγινας 1-30 Αυγούστου 2023.

16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αίγινας 1-30 Αυγούστου 2023

Οι προβολές ξεκινούν κάθε βράδυ στις 22:00. Κτήμα Κολλατου Είσοδος Ελεύθερη

Ο Δημήτρης Κολλατος, οι γιοι του Αλέξανδρος και Μάριος μαζί με τον εγγονό του Δημήτρη, σας προσκαλούν όλα τα βράδια του Αυγούστου με μια διαφορετική ταινία στο Κτήμα Κολλάτου στην Αίγινα. 
Το φεστιβάλ κινηματογράφου Αίγινας ξεκίνησε το 2007 με την φιλοδοξία να ειναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα πού δίνει το πρώτο λόγο στον Έλληνα σκηνοθέτη και τον Ελληνικό κινηματογράφο. Με 360 ελληνικές ταινίες και την παρουσία σκηνοθετών το φεστιβάλ εξελίχθηκε σε έναν ανεξάρτητο θεσμό στην Αίγινα με χιλιάδες θεατές όλα αυτά τα χρόνια.

Δύο αιωνόβιες ελιές ορίζουν τον χώρο της μεγάλης οθόνης, με ένα καλοκαιρινό «αμφιθέατρο» που στήνεται για το κοινό κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αίγινας. Στην πρεμιέρα του 16ου Φεστιβάλ Τρίτη 1 Αυγούστου , η ταινία Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα με την παρουσία του Σκηνοθέτη στην προβολη. Αργυρός Αλέξανδρος – Film Forward – Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2022 Υποψηφιότητες για Βραβεία Πρωτότυπης Μουσικής & Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη – Βραβεία Ίρις Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023 Κάθε βράδυ θα προβάλλεται μια ελληνική ταινία απο το 1929 ως το 2022 . 

Στο φετινό φεστιβάλ θα κάνουμε Αφιέρωμα στους σκηνοθετες Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη με την παρουσία τους και την προβολή των ταινιών τους. Βυζιά και Ρωμανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των
Ιωαννίνων. Ο Μπαμης πλαϊτακης Θα μας παρουσιάσει τις εκπομπές του στο Μονόγραμμα και στην προβολή τους θα παραβρεθεί ο Γλυπτής Κώστας Βαρωτσος, Ειδική προβολή THE ROAD, to God Knows Where
Το καλύτερο Ντοκυματερ για τον Νick Cave με την παρουσία του Γερμανού σκηνοθέτη της ταινίας, Uli M Schueppel που παραθερίζει στην Αίγινα και θα μας μιλησει για την περιπέτεια της ταινίας. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στις προβολές με συζήτηση στο τέλος κάθε ταινίας φέτος τους σκηνοθέτες Δημήτρη Βόρρη , Άγγελο Ράλλη , Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη ,Πάνο Αγγελόπουλο, Ηλία Γιαννακάκη, Δημήτρη Γιατζουζάκη με τον Γιάννη Χατζήμπεη ,την Ιρίνα Μπόικο τον Άγγελο Κοβότσο , τη Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου, σύντροφο και σκηνογράφο του σκηνοθέτη Νικου Νικολαιδη ,την Κατερίνα Τσιώλη κορη του Σταυρου Τσιωλη του ηθοποιούς Μαρία Σοκαλη και την Μπέτυ Λιβανού στις 30 αυγουστου για την προβολή της ταινία Μήνας του μέλιτος του Γιώργου Πανουσοπουλου. 

Τη φετινή αφίσα φιλοτέχνησε ο καθηγητής ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Σκαλτσάς (επις.


1 Αυγ Μπάσταρδα (2022 | 94') του Νίκου Πάστρα, µε την παρουσία του
Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια αφήνουν πίσω τους την καλοκαιρινή καθηµερινότητα της πόλης και ζουν το εδώ και τώρα σ’ ένα αποµονωµένο σπίτι στην εξοχή. Με τους: Αφροδίτη Καποκάκη, Ναταλία Σουίφτ, Εριφύλη Κιτζόγλου, Ζαχαρία Γουέλα.
2 Αυγ To Θαύµα της Θάλασσας των Σαργασσών (2019 |121')του Σύλλα Τζουµέρκα Η διαδροµή ζωής µιας αστυνοµικού που έχει µετατεθεί από την αντιτροµοκρατική στο Μεσολόγγι και µιας γυναίκας που εργάζεται στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χελιών θα διασταυρωθεί µε αναπάντεχα µακάβριο τρόπο. Με τους: Αγγελική Παπούλια, Χρήστο Πασσαλή, Γιούλα Μπούνταλη, Λαέρτη Μαλκότση.
3 Αυγ Τζενη τζενη (1966 | 98‘) του Ντίνου Δηµόπουλου, µε την παρουσία της
Μαρίας Σόκαλη .
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής στο νησί του θείου του Λάµπρου Κωνσταντάρα. Αν και παντρεµένος, ο Νίκος αναγκάζεται από τον θείο του να παντρευτεί εικονικά την Τζένη Καρέζη, κόρη του πολιτικού του αντιπάλου Διονύση Παπαγιαννόπουλου εχθρός της η ανταγωνίστρια τηςκαι κόρη βαθύπλουτου Μαρία Σόκαλη.
4 Αυγ Cosmic Candy (2020 | 100’) της Ρηνιώς Δραγασάκη
Μια µοναχική και ιδιόρρυθµη ταµίας αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαµερίσµατος µετά τη µυστηριώδη εξαφάνιση του µπαµπά της.Με τους: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίµωνα Κουρή, Δηµήτρη Λάλο, Δηµήτρη Δρόσο, Φώτη Θωµαϊδη, Εύη Δοβέλου, Elena Mirtchofska, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.
5 Αυγ Μπαµης πλαϊτακης µε την παρουσία του -
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ, εικαστικός. ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ (2011 | 25΄) -
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, γλύπτης, ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ (2016 | 28΄)
6 Αυγ THE ROAD, to God Knows Where (1990 | 88') του Uli M Schueppel
Μια ταινία µε τον Νick Cave µε την παρουσία του Γερµανού σκηνοθέτη της ταινίας, Uli M Schueppel: “This film is beautiful, because it’s so sad. And that is true.” Με ελληνικούς υπότιτλους.
7 Αυγ Αλεξανδρος και Αϊσε (2001 | 110') του Δηµήτρη Κολλάτου
Ένας χριστιανός και µια µουσουλµάνα από την Κοµοτηνή έχουν έναν απαγορευµένο ερωτικό δεσµό. Πριν την ταινία, στις 21:00 θα γίνει παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Δηµήτρη Κολλάτου "Ταξίδι στη Συρία". Θα προλογίσει ο καθηγητής Σταµάτης Γεωργούλης.
8 Αυγ Πνοές (2015 | 60’) του Κυριάκου Χατζηµιχαηλίδη,µε την παρουσία του
«Πνοές» είναι σειρά video art, έχουν άρωµα από το έργο σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών, τόσο παλαιότερων όσο και πιο σύγχρονων, η αξία και το ποιητικό µέγεθος των οποίων είναι αδιαµφισβήτητα: Καβάφης, Χουλιαράκης, Καρυωτάκης, Καββαδίας, κ.ά.
9 Αυγ Γυναίκες που περάσατε από δω (2017 | 85’)του Σταύρου Τσιώλη, µε την
παρουσία της Κατερίνας Τσιώλη

Δύο άνεργοι άντρες προσλαµβάνονται να φυλάξουν τσίλιες σε ένα αθηναϊκό σπίτι, οπού χτίζεται αυθαίρετα ένα επιπλέον δωµάτιο. Από τον δρόµο περνούν πολλο περαστικοί, πιθανόν πολεοδόµοι, ελεγκτές του ΙΚΑ που υποκρίνονται τους ανυποψίαστους διαβατές, για να συλλάβουν τους παραβάτες επ’ αυτοφώρω. Με τους: Κωνσταντίνος Τζούµας, Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Ουζουνίδου, Κωνσταντία Τακάλου, Έλλη Τρίγγου.
10 Αυγ Mighty Afrin: In the Time of Flood (2023 | 92’) µια ταινία του Άγγελου
Ράλλη, µε την παρουσία του

Μια ταινία για την κλιµατική κρίση. Απεικονίζει την βίαιη ιστορία επιβίωσης της νεαρής Aφρίν που αναπόφευκτα την οδηγεί στον αναγκαστικό ξεριζωµό.
11 Aυγ Ένας Ήρωας στη Ρώµη (2007 | 97’)του Πάνου Αγγελόπουλου, µε την
παρουσία του ,

Ενας νεαρός θαυµαστής του Λουτσιάνο Παβαρότι ξεκινά από την Ελλάδα για τη Ρώµη και τη συναυλία του αγαπηµένου του τενόρου. Μόλις, όµως, βρεθεί εκεί θα πέσει θύµα κλοπής και θα µπλέξει σε µια σειρά από απίστευτες περιπέτειες. Με τους: Τζιουζέπε Σούλφαρο, Μαριλίτα Λαµπροπούλου, Πασχάλης Τσαρούχας.
12 Αυγ βυζια (2022 | 55') Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης
Αφιέρωµα Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης, µε την παρουσία τους Τα βυζιά που αποκτούν φωνή και µιλούν, το σύµβολο της θηλυκότητας αποκτά πολλές διαφορετικές διαστάσεις, ερωτική, σεξουαλική, αυτή της τροφοδοσίας, του θαυµασµού, γίνεται χυδαίο, αντικείµενο ζήλιας, σε κάνει ακόµα και να πονάς.
13 Αυγ «Ρωµανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» (2019 | 67’) Ανιές
Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης

Παρουσίαση της ταινίας και αναφορά στο βιβλίο ΤΟ ΣΥΝΑΓΩΙ (Ινφογνώµων, 2023) µε τον αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα για το οδοιπορικό του στις συναγωγές της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια. Ρωµανιώτες: η ελληνική εβραϊκή κοινότητα, της οποίας τα χνάρια χάνονται στο χρόνο. Η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιµα, όπως και η αλληλεπίδραση µε τους Χριστιανούς και τους Μουσουλµάνους, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από άλλες εβραϊκές κοινότητες.
14 Αυγ Αφιερωµα Μαρκοπουλος Η µουσική του στον Ασπρόµαυρο Κολλάτο
1964, Ελιές, 1966 Ο Θάνατος του Αλεξάνδρου.

15 αυγ Η Γιορτή της πανάγιας
16 Αυγ Black Stone (2022 | 87’) του Σπύρου Ιακωβίδη
Δύο κινηµατογραφιστές πέφτουν τυχαία πάνω στη Χαρούλα, µια απελπισµένη, υπερπροστατευτική Ελληνίδα µάνα, η οποία αναζητά τον γιο της. Όταν αυτός κατηγορείται για απάτη, η Χαρούλα ξεκινάει µαζί µε τον άλλο ανάπηρο γιο της και έναν Eλληνο-Aφρικανό ταξιτζή για να τον φέρει πίσω στο σπίτι... Με τους: Ελένη Κοκκίδου, Julio Γιώργος Κατσής, Αχιλλέας Χαρίσκος, Kevin Zans Ansong.
17 Αυγ Η Αστέρω (1929 | 57’) του Γαζιάδη Δηµήτρη
Η Αστέρω, βουκολικό δράµα του του 1929, αφηγείται τον απαγορευµένο έρωτα ανάµεσα στην Αστέρω και τον Θύµιο. Aρχείο ταινιοθήκης.
18 Αυγ Εξέγερση του Δεκέµβρη (2014 | 104')του Δηµήτρη Βόρρη, µε την
παρουσία του

Τις ηµέρες της εξέγερσης του 2008 και τα γεγονότα που ακολούθησαν ενώ σε παράλληλη δράση παρακολουθεί τις αγωνιώδεις συγκρούσεις ανάµεσα σε εφτά χαρακτήρες εγκλωβισµένους σε έναν υπόγειο κινηµατογράφο.
19 Αυγ Μεταφορα (2020 | 115’) του Ηλία Γιαννακάκη,µε την παρουσία του.
Αφήγηση Αµαλία Μουτούση .Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι έτοιµη για τη µεταφορά της στο Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος. Μια περίπλοκη, περιπετειώδης διαδικασία µε αβέβαια αποτελέσµατα
20 Αυγ Η φονισσα (1974 | 90’) του Κώστα Φέρρη
Κινηµατογραφική διασκευή της οµώνυµης νουβέλας του Α. Παπαδιαµάντη, που έχει για ηρωϊδα τη Φραγκογιαννού, τη γριά-φόνισσα, η οποία σκοτώνει µικρά κορίτσια πιστεύοντας ότι έτσι τα λυτρώνει από τα βάσανα που τα περιµένουν σ' αυτό τον κόσµο. Με τους: Μαρία Αλκαίου, Δήµητρα Ζέτα, Φοίβος Ταξιάρχης, Δηµήτρης Πουλικάκος.
21 Αυγ Το πέρασµα (1989 | 88’) της Βασιλικής Ηλιοπούλου
Δύο φαντάροι επιστρέφουν στα σπίτια τους, µετά την ολοκλήρωση της θητείας τους. Μια συµπλοκή θα αλλάξει τη ζωή τους. Με τους: Γιώργος Νινιός, Βαγγέλης Λιοδάκης, Καρυοφυλλιά Καραµπέτη.
22 Αυγ Ευα (1953 | 81’) της Μαρία Πλυτά
Ο νεαρός Αντίνοος παραθερίζει σε κάποιο νησί κι εκεί γνωρίζει µια γυναίκα- πειρασµό, την Εύα, η οποία πλήττει θανάσιµα δίπλα στον µεσήλικα άντρα της, τον Αλέκο. Η Εύα ελκύεται από τον Αντίνοο ο οποίος γεµίζει το κενό της ζωής της, αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται ενοχές, προσπαθώντας να τιθασεύσει τον ερωτικό της πόθο. Με τους: Ηλιόπουλος Ντίνος, Γεωργούλη Αλίκη, Βιοπούλου Νανά, Παπαδόπουλος Θανάσης, Ρώη Διονυσία, Αλεξανδράκης Αλέκος, Κατράκης Μάνος.
23 Αυγ Τα ορια µας (2021 | 70‘)του Δηµήτρη Γιατζουζάκη, µε την παρουσία τους Με «πρωταγωνιστή» τον Γιάννη Χατζήµπεη, παραολυµπιακό αθλητή και πρωταθλητή τριάθλου, ο Δηµήτρης Γιατζουζάκης επιστρατεύει το έµπειρο βλέµµα του και τον ακολουθεί σε έναν από τους πιο σηµαντικούς αγώνες της ζωής του.
24 Αυγ Cage survivor (2023 | 70’)της Ιρίνα Μπόικο, µε την παρουσία της
Το ντοκιµαντέρ αφηγείται την ιστορία της Τέρρυ, η οποία είναι 33 ετών. Νιώθει παγιδευµένη. Μετά από 10 χρόνια ζωής στην Αθήνα, αφήνει το σπίτι, τις δουλειές, τους φίλους και τις προπονήσεις της, για αγώνες ΜΜA και αποφασίζει να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι στη Πάργα για να κάνει µια νέα αρχή.
25 Αυγ Η προκυµαια της σµυρνης (2022 | 85‘)του Άγγελου Κοβότσου, µε την
παρουσία του

Το ντοκιµαντέρ βασίζεται στο βραβευµένο από την Ακαδηµία Αθηνών βιβλίο των Γιώργου Πουληµένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου. Μία ταινία που επαναφέρει τον µεγάλο πολιτισµό της Σµύρνης πριν την καταστροφή της το 1922 που υπήρχε χάρη στη συνύπαρξη των διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών και νοοτροπιών σε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό κράµα…
26 Αυγ Ευτηχια (2019 | 123’) του Άγγελου Φραντζή
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου εµφανίζεται σε µια βραδιά που διοργανώνεται προς τιµήν της. Παρόντες όλοι οι σπουδαίοι δηµιουργοί µε τους οποίους έχει συνεργαστεί, εκείνης ο νους, όµως, τρέχει στο παρελθόν… Με τους: Κάτια Γκουλιώνη, Πυγµαλίωνα Δαδακαρίδη, Καρυοφυλλιά Καραµπέτη.
27 Αυγ Η Ζωη µε τον Αλκη (1988 100’ του Δηµήτρη Κολλάτου, µε την παρουσία
του.

28 Αυγ Ένας «έλληνας» κόµης, ο πρώτος ευρωπαϊστής. Ο Κουντενχόβε-
Καλλέργης (1988 | 100')
Ο Αδόλφος Χίτλερ τον απεχθανόταν και όλα όσα πρέσβευε.Οι οπαδοί του και πολλοί άλλοι που απλώς θεωρούν τον εαυτό τους "πατριώτες", συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν το µήνυµα του, το οποίο γίνεται όλο και περισσότερα επίκαιρο. Ακολουθεί συζήτηση µε συντονιστή το συγγραφέα Ευάγγελο Βενέτη.
29 Αυγ Zero years (2005 | 120‘) του Νίκου Νικολαΐδη,µε την παρουσία της
Μαρί-Λουίζ Βαρθολοµαίου, σύντροφο και σκηνογράφο του σκηνοθέτη
Τέσσερις γυναίκες, στειρωµένες και κάτω από µόνιµη τοξική καταστολή και παρακολούθηση, υπηρετούν τη θητεία τους σ’ έναν κρατικό οίκο ανοχής. Υποχρέωσή τους να κάνουν σεξ και να ξυλοκοπούν ανελέητα τους πελάτες τους. Με τους: Βίκυ Χάρρις, Τζένη Κιτσέλη, Αρχόντισσα Μαυρακάκη, Ευτυχία Γιακουµή, Michele Valley, Άλκης Παναγιωτίδη.
30 Αυγ Ταξίδι του µέλιτος (1979 | 100') του Γιώργου Πανουσόπουλου, µε την
παρουσία της Μπέτυ Λιβανού

«Το φιλµ γυρίστηκε σαν µια ταινία φαντασίας», σηµειώνει ο σκηνοθέτης. «Μια εξερεύνηση σε έναν κόσµο που’ ναι ο πιο σιωπηλός, ο πιο βίαιος, όπου χρειάζονται όλο και λιγότερα και λείπουν όλα. Με τους: Σταύρος Ξενίδης, Αλέκα Παΐζη, Μπέτυ Λιβανού. Μετά την προβολή, γιορτή Αλέξανδρου.