Μουσείο Χρήστου Καπράλου

Το μουσείο Χρήστου Καπράλου βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Αίγινας, επί του παραλιακού δρόμου. Ο επισκέπτης είναι πολύ εύκολο να φτάσει εκεί, καθώς απέχει μόνο 3 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Το μουσείο αποτελείται από 6 αίθουσες – εργαστήρια, ενώ το κτήμα που περιβάλλει αυτές τις αίθουσες είναι διαμορφωμένο από τον ίδιο τον Χρήστο Καπράλο.


O Χρήστος Καπράλος σπούδασε ζωγραφική στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και γλυπτική στο Παρίσι. Στην Αίγινα ήρθε το 1963 αναζητώντας το υλικό για την κατασκευή του «Μνημείου της Μάχης της Πίνδου». Αυτό δεν ήταν άλλο από το μαλακό Αιγινήτικο πουρί, που στο νησί υπήρχε σε αφθονία. Τότε απέκτησε το πρώτο του εργαστήρι, το οποίο υπάρχει μέχρι και τις μέρες μας και χρησιμοποιείται ως αίθουσα στην οποία εκτίθενται έργα του. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει το τραπεζάκι που δούλευε, τα πινέλα και άλλα εργαλεία του.


Στο Μουσείο Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει έργα του μεγάλου δημιουργού από το 1963 έως και το 1993 που έφυγε από την ζωή. Το πρώτο έργο του Χρήστου Καπράλου που μπορούμε να θαυμάσουμε, πριν την είσοδο μας στο μουσείο, είναι το άγαλμα της «Μάνας» το οποίο βρίσκεται σε μία ειδικά διαμορφωμένη πλατεία, δίπλα στη θάλασσα. Αυτό το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από χαλκό. Τους χειμώνες δούλευε στο εργαστήριο τους στην Αθήνα. Εκεί είχε προσωπικό χυτήριο και δούλευε τα έργα του από χαλκό.


Η φιγούρα της Μάνας, που κυριαρχεί στα έργα του Χρήστου Καπράλου, δεν είναι μόνο το σύμβολο της Ελληνίδας Μάνας, της γυναίκας του μόχθου, που αγωνίζεται σκληρά για την οικογένεια και τα παιδιά της, αλλά η ίδια η μάνα του καλλιτέχνη που αποτέλεσε και το πρώτο του μοντέλο. Το θέμα «μάνα – παιδί» το βλέπουμε συχνά στο έργο του. Προφανώς αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο με την μητέρα του, οφείλετε στο γεγονός ότι ο Χρήστος Καπράλος έχασε τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία, κάτι που τον εξανάγκασε να αγωνιστεί σκληρά.


Τα υλικά που δούλεψε ο Χρήστος Καπράλος είναι: το ξύλο (οι μεγάλοι κορμοί από ευκάλυπτο) το Αιγινήτικο πουρί, ο γύψος, ο χαλκός, ενώ ορισμένα έργα του που εκτίθενται στον προαύλιο χώρο του μουσείου είναι από μάρμαρο Πάρου. Εκτίθενται επίσης έργα ζωγραφικής, τερακότες και κεραμικά.


Το έργο του Χρήστου Καπράλου είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Έχει εκθέσει στην Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Ιαπωνία ενώ το 1962 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας.
Έργα του μπορούμε να βρούμε σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική.


Ο Χρήστος Καπράλος κληροδότησε στον ελληνικό λαό μία συλλογή από 7.500 περίπου έργα ιδρύοντας το «Ίδρυμα Χρ. & Σ. Καπράλου».