Μονή Αγίας Αικατερίνης

 Η Ιερά Μονής της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγινα, βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του δρόμου που ανεβαίνει προς την Μονή της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Νεκταρίου. Η παράδοση λέει ότι εκεί υπήρχε ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης και θαυματουργικά βρέθηκε η εικόνα της. Λέγεται ότι αυτό το εκκλησάκι το είχε ένας πολύ βλάσφημος και ότι το 1908 το αγόρασαν δύο καλόγριες.

Σύμφωνα με την παράδοση όταν αγοράστηκε εκείνο το κτήμα δεν υπήρχε καθόλου νερό. Έσκαψαν λοιπόν 30 μέτρα, αλλά νερό δεν μπορούσαν να βρουν. Τότε, ένας αγιορείτης μοναχός έκανε παράκληση με της καλόγριες και κατέβασε την εικόνα μέσα στο πηγάδι και λιβάνισε μέσα στο ξεροπήγαδο.

Το βράδυ κατά την διάρκεια της προσευχής, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και παράξενος κρότος και το μικρό μοναστηράκι σείστηκε από τα θεμέλια του. "Θύμωσε, είπαν, η Αγία γιατί την αφήσαμε μέσα στα χώματα και μας καταστρέφει". Μα το πρωί σαν κατέβηκε ο μοναχός για να βγάλει την εικόνα, βλέπει στα τοιχώματα του πηγαδιού χαραγμένο έναν Σταυρό. Είδε τότε πως ο σταυρός ήταν βρεγμένος στο κάτω μέρος. Έβγαλε τότε την εικόνα από το πηγάδι και ειδοποίησε τις καλόγριες για το χαρμόσυνο γεγονός. Το πηγάδι έβγαζε νερό! Από το 1924 το νερό του πηγαδιού υπάρχει μέχρι σήμερα και καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του Μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης.

Λέγεται πως η Αγία Αικατερίνη έχει κάνει πολλά θαύματα στο μοναστήρι και τα οποία είναι καταγεγραμμένα σε ειδικό βιβλίο.