Μαραθώνας

Ο Μαραθώνας είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Αίγινα και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο: η ομορφιά των ακτών και της θάλασσας του όρμου Μαραθώνα που σε συνδυασμό με την αμφιθεατρική θέση του αποδίδουν εξαιρετική θέα και το ότι ο Μαραθώνας είναι κοντά στην Αίγινα (απέχει γύρω στα 5-6 λεπτά με αυτοκίνητο) αλλά και κοντά στην Πέρδικα οπότε οι επιλογές είναι πολλές. Αρκετά από τα νέα ζευγάρια του νησιού επιλέγουν να μείνουν εδώ, καθώς σταδιακά τα κτίρια στο ιστορικό κέντρο της Αίγινας χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη. Εκτός από τους ντόπιους πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν χτίσει εδώ τα εξοχικά τους, μεταξύ των οποίων και αρκετοί επώνυμοι καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κ.α.

Το καλοκαίρι οι πλαζ που υπάρχουν εδώ γίνονται η νούμερο ένα προτίμηση για πολλούς επισκέπτες του νησιού, καθώς προσφέρουν καθαρό αμμώδη βυθό, εύκολη πρόσβαση και parking, αλλά και τις γνωστές για την ποιότητα τους ταβέρνες του Μαραθώνα ολόγυρα. Πράγματι, εδώ υπάρχουν μερικές από τις πιο παλιές και καταξιωμένες ταβέρνες της Αίγινας. Ορισμένες βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα ντόπιοι και παραθεριστές και απολαμβάνουν εκεί το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο τους τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μαζί με τις παλαιότερες, λειτουργούν και καινούργιες, προσεγμένες επιχειρήσεις, από νέους ανθρώπους που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

 Το μεγαλύτερο μέρος του Μαραθώνα, έχει υψηλή οικολογική αξία και για αυτό οι κάτοικοι του, φροντίζουν το περιβάλλον με συχνούς καθαρισμούς όπου αυτό είναι αναγκαίο. Στον Μαραθώνα λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια εξωραϊστικός σύλλογος. Η εκκλησία, της ενορίας πλέον, του Μαραθώνα είναι η Αγία Βαρβάρα,. Είναι ένας πολύ όμορφος ναός ο οποίος έχει χτιστεί με χρήματα και δωρεές των κατοίκων της περιοχής. Τελευταία διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος, ενώ απομένει η αγιογράφηση του. Τέλος στην περιοχή υπάρχουν διαθέσιμα για ενοικίαση: δωμάτια, διαμερίσματα και μεζονέτες. Ο Μαραθώνας είναι μια εξαιρετική επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να κλείσετε έγκαιρα κάποιο δωμάτιο ή διαμέρισμα γιατί από Ιούνιο μέχρι αρχές Οκτωβρίου γίνονται ανάρπαστα.

Την περίοδο που η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, οι ανάγκες του πληθυσμού για θρέψη ήταν πραγματικά αυξημένες. Ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα εισήγαγε την πατάτα και προσπάθησε να στρέψει τους γεωργούς στην καλλιέργεια της. Ο Μαραθώνας τότε ήταν ένα απέραντο περιβόλι και εδώ καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η πατάτα. Δεν ξέρω αν οφείλεται σε αυτό, αλλά η νοστιμιά από τις πατάτες που καλλιεργούνται ακόμη στα περιβόλια της περιοχής είναι απερίγραπτη!