Φανερωμένη

Σήμερα, εννέα μέρες μετά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μία άλλα γιορτή λαμβάνει μέρος στην Αίγινα, αυτή τη φορά στο μετόχι της Χρυσολεόντισσας, την Παναγία τη Φανερωμένη. Πρόκειται για τα εννιάμερα της Παναγίας. Χθες Σάββατο τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, με πολύ μεγάλη προσέλευση πιστών. Η Παναγία η Φανερωμένη είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά προσκυνήματα στην Αίγινα, καθώς βρίσκεται μέσα σε μία κατακόμβη, ενώ η παράδοση γύρω από αυτή την εκκλησία και την εικόνα της Παναγίας είναι πλούσια σε εκδοχές.

Σύμφωνα με αυτή την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σημείο που υπάρχει σήμερα η υπόγεια εκκλησία, όταν ένας γεωργός οργώνοντας με το αλέτρι του, είδε ότι στο συγκεκριμένο τόπο έβγαινε φως. Όταν πλησίασε είδε την εικόνα. Άλλη εκδοχή θέλει ένα άλογο να παραπάτησε και να έπεσε σε έναν λάκκο που επικοινωνούσε με μία σπηλιά, μέσα στην οποία βρίσκονταν η εικόνα. Ωστόσο υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ένας μοναχός είδε σε ενύπνιο του την Παναγία, που του υπέδειξε το μέρος στο οποίο βρισκόταν η εικόνα. Από εκεί προκύπτει και το όνομα της εκκλησίας: "Φανερωμένη".

Λίγα χρόνια αργότερα, μετά την ανακάλυψη της εικόνας ξεκίνησε το κτίσιμο της μεγάλης εκκλησίας, που φαίνεται από το δρόμο. Το κτίσιμο αυτής της εκκλησίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί κάθε βράδυ έπεφτε ο τρούλος της, καθώς η εικόνα σύμφωνα με την παράδοση ήθελε να παραμείνει στο παρεκκλήσιο της κατακόμβης. Τέλος, κατά μία άλλη εκδοχή η εκκλησία λέγεται Φανερωμένη, επειδή η Παναγία φανερωνόταν σε μια γερόντισσα της περιοχής και την ειδοποιούσε κάθε φορά που το καντήλι της εικόνας έσβηνε.