Υποκατηγορίες

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της Αίγινας είναι η πολυμορφία που διακρίνει τις περιοχές του νησιού. Από το πευκοδάσος της Αγίας Μαρίνας που φτάνει μέχρι τις πεντακάθαρες παραλίες, μέχρι την τραχιά, ηφαιστειογενή ακτογραμμή της Πέρδικας, την "Πασπάρα" στη βόρεια πλευρά της και τον υγροβιότοπο του Μαραθώνα όπου καταλήγει ο ποταμός Βιρός, η Αίγινα παρουσιάζει πολλά και διαφορετικά "πρόσωπα". Κάθε ένα με τη δική του ομορφιά, με τη δική του ιστορία και δυναμική στο πέρασμα του χρόνου.


Ο Ελαιώνας είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολυμορφίας, αλλά και το "Όρος" με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, η ήρεμη ακτογραμμή στην παραλία του "Αγίου Βασιλείου", πριν την περιοχή των "Βροχείων", η ενδοχώρα στον "Κοντό" την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου και πιο μετά αυτή του Μεσαγρού με τα αργιλικά χαρακτηριστικά σε διάφορα σημεία του. Η Αίγινα, σε όλες της τις περιοχές, όλες τις εποχές του χρόνου είναι αληθινά υπέροχη. Ας την εξερευνήσουμε!

Η Αίγινα διαθέτει μία εξαιρετικά πλούσια διαδρομή στην ιστορία κατά την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί χώροι που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης της να είναι σημαντικότατοι, τόσο για την ιστορία του νησιού, όσο και για την ιστορία της χώρας μας. Η Αίγινα αποτέλεσε μία μεγάλη ναυτική δύναμη και κατά συνέπεια έναν μεγάλο εμπορικό σταθμό που προσέφερε οικονομική ανάπτυξη.

Ο επισκέπτης της μπορεί να βιώσει συγκλονιστικές εικόνες και να κατανοήσει τη δυναμική του νησιού κατά την αρχαιότητα, όταν επισκεφθεί το ναό της Αφαίας στον ομώνυμο λόφο της Αγίας Μαρίνας ή αυτόν της Κολόνας που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημερινό κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι λόγω του ρόλου που έπαιξε η Αίγινα ως πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, η λειτουργία του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου σε αυτή, της προσδίδει μία ξεχωριστή θέση.

Η ζωή των κατοίκων της Αίγινας στο πέρασμα του χρόνου ήταν βαθιά συνδεδεμένη με την πίστη και τη θρησκευτικότητα. Από τη ζωή στα χωράφια για τους γεωργούς, μέχρι τους θαλασσινούς και τη σκληρή ζωή κάτω από τον καυτό ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας, η πίστη ήταν ένα κοινό σημείο που καθόριζε αυτή την καθημερινότητα. Οι εκκλησίες και οι μονές της Αίγινας έχουν όμως και έναν ξεχωριστό, διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς αρκετές από αυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού αλλά και της χώρας μας.


Η Μητρόπολη της Αίγινας για παράδειγμα, θα την ακούσετε να την λένε και "Μεγάλη Εκκλησιά", ήταν το πρώτο βουλευτήριο του νέου ελληνικού κράτους. Οι Ταξιάρχες στην Παχιά Ράχη αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη συμμετοχή της Αίγινας στην επανάσταση του 1821. Και βέβαια τι να πει κανείς για τον "νησιωτικό Μυστρά" την Παλιά Χώρα. Η παράδοση θέλει οι εκκλησίες να είναι 365, όσες δηλαδή και οι μέρες του χρόνου.

Δεκάδες είναι τα κτίρια τα οποία θα πρέπει να επισκεφθεί κανείς στην Αίγινα. Ο Πύργος του Μαρκέλλου, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, το Εϋνάρδειο είναι μερικά μόνο από τα κτίρια του νησιού που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το εύρος της ιστορικότητας της Αίγινας.

Σε ένα νησί όπως η Αίγινα, όπου η ιστορία και ο πολιτισμός έχουν την πρώτη θέση, τα μουσεία που μπορεί να δει από κοντά ο επισκέπτης της Αίγινας είναι ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για τα εκθέματα που παρουσιάζουν, όσο και για την κορυφαία τους θέση στην ιστορία του τόπου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αφαίας, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείου του Χρήστου Καπράλου δεσπόζουν στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.

Ο επισκέπτης της Αίγινας θα απολαύσει υπέροχες στιγμές στη φύση του νησιού. Από το Ελλάνιον Όρος, μέχρι τον Αρχαίο Ελαιώνα και το επιβλητικό τοπίο στην νοτιοανατολική πλευρά της Αίγινας μέχρι τις Πόρτες, το Ανιτσαίο κοντά στον παραδοσιακό χωριό της Παχειάς Ράχης, το μεγάλο πευκοδάσος της Αγίας Μαρίνας και τα υπέροχα ορεινά μονοπάτια, η Αίγινα είναι γεμάτη από φυσικές ομορφιές της υπαίθρου!