Aegina Today - Culture and History
  • Αρχική
  • Η Αίγινα
  • Χρήσιμα
    • Πως θα φτάσετε στην Αίγινα
    • Τηλέφωνα
    • Σύνδεσμοι
    • Δρομολόγια ΚΤΕΛ
    • Ο καιρός
    • Χάρτης της Αίγινας
    • Δρομολόγια πλοίων για Αίγινα
  • Ατζέντα
  • Αφιερώματα
    • Πολιτισμός
    • Φεστιβάλς
    • Λαογραφία
    • Φαγητό
      • Ταβέρνες
      • Ψαροταβέρνες
      • Εστιατόρια
      • Έτοιμο φαγητό
    • Ψυχαγωγία
    • Καταλύματα
      • Ξενοδοχεία
      • Διαμερίσματα
      • Studios
Ιδέες και Σύμβολα μια έκθεση για την Ελλάδα και τα σύμβολά της.
Featured

Ιδέες και Σύμβολα μια έκθεση για την Ελλάδα και τα σύμβολά της.

Πολιτισμός

Ιδέες και Σύμβολα

Μια ομαδική εικαστική έκθεση για τη ΦΕΡΜΕΛΗ
στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας

Οργάνωση: ΦΕΡΜΕΛΗ Α.Μ.Κ.Ε.
Συνδιοργάνωση: Δήμος Αίγινας
Σχεδιασμός-επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Σε διοργάνωση της ΦΕΡΜΕΛΗ A.M.K.E. και σχεδιασμό-επιμέλεια της αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης Ίριδος Κρητικού, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της ΦΕΡΜΕΛΗΣ Λίζας Πενθερουδάκη, σχεδιάστηκε η νέα εκθεσιακή δράση της ΦΕΡΜΕΛΗΣ. Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στο εμβληματικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών τον Νοέμβριο του 2024, ενώ συνεχίζει το ταξίδι της στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πρώτο σταθμό το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας και συνδιοργάνωση του Δήμου Αίγινας.

Είκοσι πέντε διακεκριμένοι Έλληνες εικαστικοί που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές και υλικά στο έργο τους, απαντώντας στην επιμελητική πρόταση-πρόκληση προτείνουν 25 ελληνικά σύμβολα με διαχρονικές καταβολές και σημάνσεις.

Με τον συμβολικό τίτλο «Ιδέες & Σύμβολα» και συνθέτοντας μια ενότητα με εξίσου συμβολικό επετειακό αριθμό συμμετοχών και έργων, που στόχο έχει να παρουσιαστεί σε μουσεία και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το παρόν εκθεσιακό αφιέρωμα ερευνά, συνδέει και συμπεριλαμβάνει διαχρονικές έννοιες και αναγνωρίσιμες ελληνικές οπτικές, ιδεολογικές και συμβολικές συμπυκνώσεις, ανάμεσα στις οποίες εμπεριέχεται το ευζωνικό ιδεώδες που προασπίζεται η ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ Α.Μ.Κ.Ε., συστήνοντας ωστόσο μαζί του και άλλα εμβληματικά αρχαία, λαϊκά και νεότερα ελληνικά σύμβολα ως σημαίνουσα και συνεχιζόμενη διαχρονία.

Οι 25 συμμετέχοντες, σε συνεργασία με την επιμελήτρια, επέλεξαν, μελέτησαν και σχεδίασαν διαφορετικά σύμβολα, που ως νέο σύνολο, αποτελούν μια πλήρη εικονοποιητική και εννοιολογική ενότητα. Από το άπειρο και τη σπείρα ως τον ήλιο και τη σελήνη, από τον λαβύρινθο και το ρόδι ως την Οδύσσεια, τον νόστο και το καράβι, από τη μέλισσα και τον ιστό της αράχνης ως τη γλαύκα και τη γοργόνα, από τη σπορά και το ψωμί ως την ελιά και το κυπαρίσσι, από τον ιχθύ και τον οφθαλμό ως το ανθέμιο, το τάμα και την καρδιά, από τη σημαία και τον σταυρό ως την κεντημένη ευζωνική φέρμελη και τα αεικίνητα εργατικά χέρια που κράτησαν σε καιρούς χαλεπούς και εξακολουθούν να κρατούν ζωντανή την παράδοση, ένα λεπτό συνεχόμενο κόκκινο νήμα ενώνει τον μύθο με την ιστορία και τα αρχαία με τα νεότερα ελληνικά χρόνια.

Η εύγλωττη αυτή λιτή πινακοθήκη διαχρονικών συμβόλων που αποτυπώνονται σε κοινή διάσταση Α3 με διαφορετικά εικαστικά μέσα ((ζωγραφική, γλυπτική και μικρογλυπτική, κοσμηματοποιία, κέντημα, ύφανση, κολλάζ, ψηφιακός σχεδιασμός κ.ά.), παρουσιάζει ένα σημειολογικό σύμπαν με εικαστική αυτοτέλεια και εύλογο εκπαιδευτικό στόχο. Πρωτογενείς εικόνες, γραφές και έννοιες, ήθη και έθιμα που συμβολίζονται ευσύνοπτα, συνυπάρχουν εδώ με τρόπο διαλογικό και αλληλοσυμπληρωματικό.

Τα 25 οργανικά έργα της έκθεσης, συμπληρώνονται από μικρότερα και μεγαλύτερα αντίστοιχης θεματικής έργα του κάθε συμμετέχοντα καθώς και κειμήλια από προσωπικές συλλογές, προτείνοντας μικρές αυτοτελείς εγκαταστάσεις στον εκθεσιακό χώρο και ξεδιπλώνοντας ένα πολυσχιδές οπτικό και εννοιολογικό κοινό αφήγημα.

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Άννα Αχιλλέως, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Ειρήνη Ζαΐμη, Εβίτα Κανέλλου, Βασίλης Κιλιτσλής, Τάσος Μαδαμόπουλος, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Χρίστος Παπαδάκης, Ιωάννα Παρασκευά, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Λίζα Πενθερουδάκη, Μαριέττα Πεπελάση, Κατερίνα Πολυζωΐδη-Μαυρολέων, Μπάμπης Πυλαρινός, Ιφιγένεια Σδούκου, Κατερίνα Σταθάτου, Μαρίνα Στελλάτου, Βάσω Τρίγκα.

Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας
Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα

Διάρκεια έκθεσης: 13 Απριλίου – 25 Μαΐου 2025
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 11:00-13:00 & 18:00-20:00

 Εργαστήρια μάσκας σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Featured

Εργαστήρια μάσκας σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Πολιτισμός

Εργαστήρια μάσκας σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Σάββατο 1 Μαρτίου 2025 στις 17:00 και Κυριακή 2 Μαρτίου 2025 στις 10:00.

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, στο πλαίσιο της φιλοξενίας της έκθεσης Γιάννης Μετζικώφ «ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ», διοργανώνει ξενάγηση την Κυριακή 2.3.25 στις 12:00 με την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού, ενώ το Σάββατο 1.3 στις 17.00 και την Κυριακή 2.3 στις 10:00 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια μάσκας με έμπνευση τα έργα του καλλιτέχνη, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Τον συντονισμό έχει η Ίρις Κρητικού ενώ τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εργαστηρίων έχει η Σταθούλα Μαρίνη, συνεργάτις του ΜΕΠΤ.
Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του διακεκριμένου δημιουργού, που συνδέεται με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγινα, ξεκίνησε την πορεία της με μεγάλη επιτυχία στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2024, παρουσιάζεται με ιδιαίτερη επιτυχία έως και το τέλος Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί και σε άλλες σημαντικές Πινακοθήκες και Μουσεία της χώρας. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 26.1.25, στο πλαίσιο του εορτασμού της άφιξης και ορκωμοσίας του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.

Την έκθεση επιμελείται η αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης Ίρις Κρητικού.

Περισσότερα από 70 ζωγραφικά έργα, που ο Γιάννης Μετζικώφ φιλοτέχνησε κατά τα τρία τελευταία έτη, παρουσιάζονται στην ατομική του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας. Μέσα από ένα εντυπωσιακό σε χρώμα, σύμβολα και ορμή καλειδοσκoπικό αποθετήριο, τον επισκέπτη υποδέχονται τα πορτρέτα και τα ενορατικά βλέμματα πραγματικών ή φανταστικών ανθρώπων και μαζί τους, οι χορευτές και οι θεατρίνοι, τα τοπία της ζωής και του νου που αποτελούν το παλλόμενο ζωγραφικό και πνευματικό σύμπαν του δημιουργού.

«Χαρτιά ζωγραφισμένα επιδέξια με ελαφριές στιλπνές ύλες, με διαδοχικές διαφάνειες και χορογραφίες τολμηρών και εξαίσιων χρωμάτων. Πρόσωπα αινιγματικά που υπήρξαν ή που δεν υπήρξαν, ενδεδυμένα τρόπαια απόκρυφα: ράμφη, καπέλα, βέλα και φτερά, όστρακα, άνθη, φύλλα ή πουλιά, ψάρια και πεταλούδες. Χέρια-πυροτεχνήματα. Ζωγραφικές κηλίδες ώχρας και βιολέτας ή κοιτίδες μιας συναρπαστικής ασύντακτης ύπαρξης που ξεπηδούν από ένα αόρατο μα συμπορευόμενο σύμπαν. Γυναίκες και άνδρες διαφορετικών ηλικιών, αλλότριας συναισθηματικής συνθήκης, άγνωστης χρονολογίας και καταγωγής, μετέωρης ταυτότητας. Όντα αλλόκοτα του ονείρου, του θεάτρου και της νύχτας. Κι ανάμεσά τους, κάπου-κάπου, οι εστίες του βλέμματός τους: χορευτές, μάγισσες, θεατρίνοι ολόσωμοι ή ασώματα φαντάσματα μίας ουράνιας Comedia ή μίας ερεβώδους Κόλασης, μα και παλίμψηστα τεκμήρια μίας παλιννοστούσας μνήμης και τοπία αλληγορικά: λίμνες και δάση υγρά ή σκοτεινές κοιτίδες και ιστία πλοίων ιπτάμενων από κάποιο αλλοτινό βαγκνερικό φασματοσκόπιο. Πρόκειται για τις στιγμές και τις παύσεις, τις ιστορίες και τις πράξεις μίας σφοδρής και κατεπείγουσας αποσταγμένης αμεσότητας που δεν είχαν τρόπο άλλον κανένα να διατυπωθούν παρά μονάχα με ετούτη την παραληρηματική σχεδόν ζωγραφική πράξη. Πράξη πνευματικής ενάργειας, συναισθηματικής ευκρίνειας, αισθητικής και ψυχολογικής εντάσεως και, κυρίως, προσωπικής εξομολογητικής δεινότητας», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί συλλεκτικό λεύκωμα από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, σε σχεδιασμό του Ανδρέα Γεωργιάδη.

Ταυτότητα έκθεσης:
«Γιάννης Μετζικώφ Το Βλέμμα»
Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας / Παλαιάς Χώρας 6, Αίγινα
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της άφιξης και ορκωμοσίας του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.
Εγκαίνια: Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 στις 13:00
Διάρκεια έκθεσης: 26.01 - 31.03.25
Διοργάνωση: Δήμος Αίγινας
Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Συντονισμός για τη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας:
Νίκος Πτερούδης - Μαριλένα Γιαννούλη - Ίρις Κρητικού
Γραφιστικός σχεδιασμός: Φωτεινή Κάτσα
Μεταφορές έργων: Νίκος Παπαγιάννης
Ημέρες & ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10:00-13:00 & 1700-19:00. Τρίτη & Πέμπτη κλειστά.
Είσοδος ελεύθερη.

Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, εγκαινίασε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2023, έχοντας βρει ιδανική στέγη σε ισόγειο ενιαίο χώρο (πρώην κτήριο ΟΤΕ, σε εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης, κοντά στον διατηρητέο Πύργο Μαρκέλλου). Ανακαινισμένη λιτά αλλά εξαιρετικά λειτουργικά με αποκλειστικό στόχο την εκθεσιακή χρήση, με ελεύθερη είσοδο στους πολίτες αλλά και τους πυκνούς επισκέπτες του νησιού, εγκαινίασε τη λειτουργία της με στόχο την σταδιακή απόκτηση μιας ικανής μόνιμης συλλογής που συμβολικά θα εκπροσωπεί τη σημαίνουσα εικαστική ιστορία του νησιού. Στον ίδιο χώρο, φιλοξενούνται σημαντικές περιοδικές εκθέσεις, συμβατές με το περιεχόμενο και τη λειτουργία του, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι τακτές ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες που διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποτελούν επίσης σημαντική προτεραιότητα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας υποδέχεται «Το βλέμμα» του Γιάννη Μετζικώφ.
Featured

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας υποδέχεται «Το βλέμμα» του Γιάννη Μετζικώφ.

Πολιτισμός

metsikof 01

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, συνεχίζοντας το εικαστικό της πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της εξαιρετικά επιτυχημένης αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής «Ανδρέας Βουρλούμης - Γιάννης Παππάς: 70 χρόνια Σχέσης», υποδέχεται «ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ» του Γιάννη Μετζικώφ.


Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του διακεκριμένου δημιουργού, που συνδέεται με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγινα, ξεκίνησε την πορεία της με μεγάλη επιτυχία στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2024, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί και σε άλλες σημαντικές Πινακοθήκες και Μουσεία της χώρας.

Την έκθεση επιμελείται η αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης Ίρις Κρητικού.

Η έκθεση σε διοργάνωση του Δήμου Αίγινας, εγκαινιάζεται την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2026 στις 13:00 και θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαρτίου 2025.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της άφιξης και ορκωμοσίας του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.

Περισσότερα από 70 ζωγραφικά έργα, που ο Γιάννης Μετζικώφ φιλοτέχνησε κατά τα τρία τελευταία έτη, παρουσιάζονται στην ατομική του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας. Μέσα από ένα εντυπωσιακό σε χρώμα, σύμβολα και ορμή καλειδοσκoπικό αποθετήριο, τον επισκέπτη υποδέχονται τα πορτρέτα και τα ενορατικά βλέμματα πραγματικών ή φανταστικών ανθρώπων και μαζί τους, οι χορευτές και οι θεατρίνοι, τα τοπία της ζωής και του νου που αποτελούν το παλλόμενο ζωγραφικό και πνευματικό σύμπαν του δημιουργού.

«Χαρτιά ζωγραφισμένα επιδέξια με ελαφριές στιλπνές ύλες, με διαδοχικές διαφάνειες και χορογραφίες τολμηρών και εξαίσιων χρωμάτων. Πρόσωπα αινιγματικά που υπήρξαν ή που δεν υπήρξαν, ενδεδυμένα τρόπαια απόκρυφα: ράμφη, καπέλα, βέλα και φτερά, όστρακα, άνθη, φύλλα ή πουλιά, ψάρια και πεταλούδες. Χέρια-πυροτεχνήματα. Ζωγραφικές κηλίδες ώχρας και βιολέτας ή κοιτίδες μιας συναρπαστικής ασύντακτης ύπαρξης που ξεπηδούν από ένα αόρατο μα συμπορευόμενο σύμπαν. Γυναίκες και άνδρες διαφορετικών ηλικιών, αλλότριας συναισθηματικής συνθήκης, άγνωστης χρονολογίας και καταγωγής, μετέωρης ταυτότητας. Όντα αλλόκοτα του ονείρου, του θεάτρου και της νύχτας. Κι ανάμεσά τους, κάπου-κάπου, οι εστίες του βλέμματός τους: χορευτές, μάγισσες, θεατρίνοι ολόσωμοι ή ασώματα φαντάσματα μίας ουράνιας Comedia ή μίας ερεβώδους Κόλασης, μα και παλίμψηστα τεκμήρια μίας παλιννοστούσας μνήμης και τοπία αλληγορικά: λίμνες και δάση υγρά ή σκοτεινές κοιτίδες και ιστία πλοίων ιπτάμενων από κάποιο αλλοτινό βαγκνερικό φασματοσκόπιο. Πρόκειται για τις στιγμές και τις παύσεις, τις ιστορίες και τις πράξεις μίας σφοδρής και κατεπείγουσας αποσταγμένης αμεσότητας που δεν είχαν τρόπο άλλον κανένα να διατυπωθούν παρά μονάχα με ετούτη την παραληρηματική σχεδόν ζωγραφική πράξη. Πράξη πνευματικής ενάργειας, συναισθηματικής ευκρίνειας, αισθητικής και ψυχολογικής εντάσεως και, κυρίως, προσωπικής εξομολογητικής δεινότητας», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί συλλεκτικό λεύκωμα από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, σε σχεδιασμό του Ανδρέα Γεωργιάδη.

Την έκθεση θα πλαισιώσει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και ξεναγήσεων.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ταυτότητα έκθεσης:
«Γιάννης Μετζικώφ Το Βλέμμα»
Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας / Παλαιάς Χώρας 6, Αίγινα
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της άφιξης και ορκωμοσίας του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.
Εγκαίνια: Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 στις 13:00
Διάρκεια έκθεσης: 26.01 - 31.03.25
Διοργάνωση: Δήμος Αίγινας
Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Συντονισμός για τη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας:
Νίκος Πτερούδης - Μαριλένα Γιαννούλη - Ίρις Κρητικού
Γραφιστικός σχεδιασμός: Φωτεινή Κάτσα
Μεταφορές έργων: Νίκος Παπαγιάννης
Ημέρες & ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10:00-13:00 & 1700-19:00. Τρίτη & Πέμπτη κλειστά.
Είσοδος ελεύθερη.

Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, εγκαινίασε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2023, έχοντας βρει ιδανική στέγη σε ισόγειο ενιαίο χώρο (πρώην κτήριο ΟΤΕ, σε εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης, κοντά στον διατηρητέο Πύργο Μαρκέλλου). Ανακαινισμένη λιτά αλλά εξαιρετικά λειτουργικά με αποκλειστικό στόχο την εκθεσιακή χρήση, με ελεύθερη είσοδο στους πολίτες αλλά και τους πυκνούς επισκέπτες του νησιού, εγκαινίασε τη λειτουργία της με στόχο την σταδιακή απόκτηση μιας ικανής μόνιμης συλλογής που συμβολικά θα εκπροσωπεί τη σημαίνουσα εικαστική ιστορία του νησιού. Στον ίδιο χώρο, φιλοξενούνται σημαντικές περιοδικές εκθέσεις, συμβατές με το περιεχόμενο και τη λειτουργία του, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι τακτές ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες που διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποτελούν επίσης σημαντική προτεραιότητα.

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Ανδρέας Βουρλούμης - Γιάννης Παππάς: 70 χρόνια Σχέσης».
Featured

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Ανδρέας Βουρλούμης - Γιάννης Παππάς: 70 χρόνια Σχέσης».

Πολιτισμός

vourloumis-papas-aegina2.jpg

 

Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Ανδρέας Βουρλούμης - Γιάννης Παππάς: 70 χρόνια Σχέσης», σε διοργάνωση του Δήμου Αίγινας, υπό την αιγίδα του διοργάνωση του Δήμου Αίγινας, υπό την αιγίδα του 15ου AEGINA FISTIKI FEST και σε επιμέλεια Ίριδος Κρητικού, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της και τις διαδοχικές παρατάσεις λόγω προσέλευσης του κοινού, ολοκληρώνεται την Τρίτη 7.1.2025.

Λίγο προτού η Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της και σε συνέχεια του επίσημου προγραμματισμού της που συνδέεται οργανικά με τη συναρπαστική, ζώσα πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και τους μεγάλους εικαστικούς δημιουργούς που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου με την παρουσία τους, η έκθεση «Ανδρέας Βουρλούμης - Γιάννης Παππάς: 70 χρόνια Σχέσης», εγκαινιάστηκε στο νησί τον περασμένο Αύγουστο. Η έκθεση διατρέχει και φωτίζει μια διαρκή σχέση ζωής και συνομιλίας, με πυρήνα την τέχνη και τον τρόπο ύπαρξης μέσα από αυτήν και για αυτήν.

Ο Ανδρέας Βουρλούμης (Πάτρα 1910 - Αθήνα 1999) και ο Γιάννης Παππάς (Κωνσταντινούπολη 1913-Αθήνα 2005) που γνωρίστηκαν και συνδέθηκαν φιλικά σε νεανική ήδη ηλικία κατά τη διάρκεια ποδηλατικών θερινών εξορμήσεων στην Κηφισιά, συνδέθηκαν επίσης με στενούς οικογενειακούς δεσμούς στη συνέχεια (-ο Ανδρέας Βουρλούμης παντρεύτηκε το 1936 την Υπατία Παππά, αδελφή του γλύπτη-), ενώ, η μεταξύ τους επαφή, διαρκής όσμωση και συνεχής ροή και ανταλλαγή σκέψεων, οπτικών εντυπώσεων και γραπτών σημειώσεων, τρόπων όρασης και πολυσχιδών οδών δημιουργίας, παρέμεινε ζωντανή, παράλληλη σε εξέλιξη και ενδελεχής για πολλές δεκαετίες - έως και τον θάνατο του Ανδρέα Βουρλούμη.

Τα έργα που αρθρώνουν το περιεχόμενο της έκθεσης, επιλέχθηκαν από κοινού από τους γιους των δύο δημιουργών, Παναγή Βουρλούμη και Αλέκο Παππά, που πέραν του συγγενικού τους δεσμού, συνδέονται επίσης με δυνατή φιλία. Τα ζωγραφικά έργα του Ανδρέα Βουρλούμη που συγκεντρώθηκαν για την έκθεση, προέρχονται από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου και ιδιωτικές συλλογές, όπως αντίστοιχα και τα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Παππά, ενώ τα περισσότερα μικρής και μεγάλης κλίμακας γλυπτά του Γιάννη Παππά που παρουσιάζονται στο κοινό αυτό αφιέρωμα, αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά - Μουσείο Μπενάκη.

Στην έκθεση που αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής της νεοσύστατης Δημοτικής Πινακοθήκης στον ζωντανό και οργανικό ίσκιο των δύο δημιουργών καθώς και στον πνευματικό και προσωπικό βίο τους, σημαντικό και κυρίαρχο τόπο και τρόπο αναφοράς αποτελεί η Αίγινα. Το οικείο τοπίο του νησιού που κατοικήθηκε και αγαπήθηκε εξίσου και από τους δύο, καθορίζοντας άμεσα ή και έμμεσα πολλά από τα έργα τους, διασώζει έως σήμερα μια αναλλοίωτη σχεδόν αύρα. Την ανάμνηση της ιδιαίτερης εκείνης φυσιογνωμίας που το καθιέρωσε ως προσφιλή προορισμό και τόπο κατοικίας, εργασίας, συνάντησης και αλληλεπίδρασης - αλλά και ως θεματικό πεδίο - τόσο για τους ίδιους όσο και για έναν αναπάντεχα μεγάλο αριθμό σημαντικών ζωγράφων και γλυπτών της γενιάς τους με τους οποίους επίσης συνδέθηκαν, σκιαγραφεί και αγκαλιάζει συνοπτικά το αφήγημα της έκθεσης.
Σηματοδοτώντας μια σχέση πολύτιμη, κυρίαρχη στα έργα που παρουσιάζονται εδώ, είναι η Αίγινα του φωτός και της απέριττης γραμμής, η Αίγινα του διαχρονικού μύθου. Η Αίγινα ως γραμμή του ορίζοντα, η απέναντί της ερημική Μονή ως θελκτική, αδρά σχεδιασμένη γυναικεία υπόσταση. Η Αίγινα της ώχρας και του αχνοπράσινου, του γαλανού και του χοντροκόκκινου. Η Αίγινα ως θερινό καταφύγιο και ως πνευματική καταφυγή, η Αίγινα των τεσσάρων εποχών και της περισυλλογής, η Αίγινα ως κυρίαρχο και μνημονευμένο τοπίο, η Αίγινα ως δεύτερος μα και ως κύριος τόπος. Τόπος όπου ο Ανδρέας Βουρλούμης αναζητά τα σκόρπια και ελάχιστα, σαν «τον κυνηγό που βγαίνει να κυνηγήσει / και όσο περπατάει με το όπλο πετάγονται κυνήγια…Πετάγονται πέρδικές δεξιά, λαγοί αριστερά…».

Τόπος που ο Γιάννης Παππάς από τύχη αγαθή επισκέφθηκε «για να κατοικήσει στη συνέχεια ένα από τα ωραιότερα σημεία του που αγάπησε με το πρώτο βλέμμα»: «Αυτό είναι, αυτό πρέπει...», σημειώνει ο ίδιος στα «Τετράδια της Αίγινας...».

Επιστρέφοντας για μια ακόμη φορά στο τοπίο αυτό με τη συνταρακτική διαφάνεια που μας ανέθρεψε, κατανοώντας μέσω των παρουσιαζόμενων έργων το σημαίνον βάρος των ελάχιστων αποτυπώσεων, του λιτού όγκου, του απέρριτου περιγράμματος, συγκεντρώνοντας τα ευρήματα μιας σωστικής ανασκαπτικής διαδικασίας, αφουγκραζόμαστε και κατανοούμε τις μικρές αποθεώσεις της ύλης του, τη βαθιά του επίδραση στους δύο δημιουργούς. Ξαναβρίσκουμε τις ζώσες μορφές μιας ασάλευτης διαχρονίας, τους θροΐζοντες ίσκιους ανάμεσα στα ραδινά κυπαρίσσια της Περιβόλας και τις πυκνές φυστικιές, απαράλλαχτες με εκείνες του Ανδρέα Βουρλούμη. Τα «μικρά ζωγραφικά ποιήματα που», κατά το Γιάννη Παππά, «όπως τα ποιήματα του λόγου, γεννούν αντηχήσεις στη ευαισθησία, ανακαλούν εικόνες και ψυχικές διαθέσεις…».

Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, συμπλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 2024 τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, έχοντας βρει ιδανική στέγη σε ισόγειο ενιαίο χώρο (πρώην κτήριο ΟΤΕ, σε εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης, κοντά στον διατηρητέο Πύργο Μαρκέλλου). Ανακαινισμένη λιτά αλλά εξαιρετικά λειτουργικά με αποκλειστικό στόχο την εκθεσιακή χρήση, με ελεύθερη είσοδο στους πολίτες αλλά και τους πυκνούς επισκέπτες του νησιού, εγκαινίασε τη λειτουργία της με στόχο την σταδιακή απόκτηση μιας ικανής μόνιμης συλλογής που συμβολικά θα εκπροσωπεί τη σημαίνουσα εικαστική ιστορία του νησιού. Στον ίδιο χώρο, φιλοξενούνται σημαντικές περιοδικές εκθέσεις, συμβατές με το περιεχόμενο και τη λειτουργία του, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι τακτές ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες που διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποτελούν επίσης σημαντική προτεραιότητα.

Ταυτότητα της έκθεσης:
«Ανδρέας Βουρλούμης - Γιάννης Παππάς: 70 χρόνια Σχέσης»
Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας / Παλαιάς Χώρας 6, Αίγινα
Εγκαίνια: Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 στις 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 31.08.24 -7.01.25
Διοργάνωση: Δήμος Αίγινας
Υπό την Αιγίδα: 15ο AEGINA FISTIKI FEST
Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Συντονισμός για τη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας:
Νίκος Πτερούδης - Μαριλένα Γιαννούλη - Ίρις Κρητικού
Συντονισμός για το Fistiki Fest: Μαριλένα Γιαννούλη
Συντονισμός για το Εργαστήριο Γιάννη Παππά-Μουσείο Μπενάκη:
Θοδωρής Μπαργιώτας - Christine-Elisabeth Hollinetz
Συντήρηση έργων για το Εργαστήριο Γιάννη Παππά:
Christine-Elisabeth Hollinetz
Υποστήριξη για το Εργαστήριο Γιάννη Παππά: Βασίλης Μαρκάκης
Γραφιστικός σχεδιασμός: Φωτεινή Κάτσα
Ασφάλειες έργων: Karavias Undewriting Agency
Μεταφορές έργων: Νίκος Παπαγιάννης
Ημέρες & ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης: 10:00-13:00 & 19:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη.

Featured

Τα λαϊκά: Παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας.

Πολιτισμός

ta-laika.jpg

 

Η έκθεση «ΤΑ ΛΑΪΚΑ: Παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια»,  εγκαινιάζεται την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 σε επιμέλεια της αρχαιολόγου, ιστορικού τέχνης Ίριδος Κρητικού και της αρχιτέκτονος, υπεύθυνης του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών Μαίρης Βέργου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, στο πλαίσιο της εκθεσιακής διοργάνωσης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας και του 14ου FISTIKI FEST.

Αφετηρία της έκθεσης είναι το σχέδιο Λαϊκά παιχνίδια, 1935, με μελάνι, κάρβουνο και άσπρο παστέλ σε χαρτί, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα. 

Το κύριο ιστορικό σώμα της έκθεσης βασίζεται σε αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, επιλεγμένα σε συνομιλία με το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα από όπου πηγάζει και η ιδέα της έκθεσης στην Αίγινα, ενώ διακεκριμένοι εικαστικοί συνομιλούν με το συναρπαστικό αυτό μικροσκοπικό σύμπαν μέσω των έργων τους.  

Είκοσι δύο μικροπαίχνιδα κατασκευασμένα από ευτελή υλικά -πηλό, τσίγκο, ύφασμα, χαρτί, γεμάτα χρώματα και φαντασία από τις δεκαετίες του 1930, του 1940 και του 1950 από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, μαζί λίγα ακόμη παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια από ιδιωτικές συλλογές, πλαισιώνονται από εξαιρετικά παλαιότερα ή φιλοτεχνημένα για την έκθεση εικαστικά έργα, σε έναν οπτικό διάλογο που συμπληρώνει τον ιστορικό πυρήνα της έκθεσης.  

Με αρχική αφετηρία το γοητευτικό εικονοποιητικό σύμπαν που απορρέει από το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα «Λαϊκά παιχνίδια» (Σχέδιο με μελάνι, κάρβουνο και άσπρο παστέλ σε χαρτί, 1935, Μουσείο Μπενάκη – σύνθεση που αποτυπώνεται σε έξοχη έγχρωμη παραλλαγή του 1937 και σε έργο που ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη), όπου ένα παιδικό αριθμητήριο, μια ξύλινη κιθάρα, ένα πλουμισμένο με άνθη αιγινήτικο κανάτι, μια μάσκα από χαρτόνι, ένας ακροβάτης και άλλα ευτελή αθύρματα συνθέτουν έναν μαγικό πάγκο αναπόλησης και με την επιθυμία να συναρμολογηθεί έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο μνήμης και παρελθούσης παιδικής ηλικίας, σχεδιάστηκε από τις επιμελήτριες μια διαδραστική εικαστική εγκατάσταση που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου της Αίγινας, ως κεντρική εκθεσιακή εκδήλωση του 14ου Fistiki Fest.  

Το εκθεσιακό αφήγημα, αντλώντας την έμπνευσή του από το έργο του Γκίκα, διατηρεί μια αυτοτελή εμβέλεια καθώς αποτελεί γενικότερα αποτελεί φόρο τιμής στα παλαιά συλλεκτικά πλέον χειροποίητα λαϊκά παιχνίδια των πάγκων και των πανηγυριών, από όπου δεν έλειπαν τα αιγινήτικα ζωγραφιστά κανάτια και οι πήλινες-σφυρίχτρες πουλάκια με τη γλυκιά λαλιά (λαλίτσες). Φτιαγμένα από ευτελή υλικά όπως χαρτί, ύφασμα και πηλό, ξύλο και τσίγκο, τα λαϊκά παιχνίδια μάγεψαν πολλές γενιές παιδιών κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, τόσο ακουμπισμένα στους πάγκους της οδού Αιόλου –όπως αυτά που ξυπνούν τις αναμνήσεις και πυροδοτούν τις γλαφυρές περιγραφές του ζωγράφου, όσο και ως αντικείμενα πόθου σε πανηγύρια, ανοιχτές αγορές και μικρομάγαζα στην ελληνική επαρχία. Στην Αίγινα, στην οδό Αφαίας, τέτοια μικρομάγαζα με ετερόκλητα μαγικά αντικείμενα πώλησης στις σκονισμένες βιτρίνες, υπήρχαν μέχρι πρόσφατα.  

Πήλινα φτερωτά πουλιά και φιδάκια, τσίγκινα ζώα και κουδουνίστρες, σβούρες, κιθάρες, φλογέρες, ντέφια, μπάλες και βόλοι, φιγούρες σκιών, χαρτονένιες μάσκες ή κότσια, μετατρέπονται σε πολύτιμα θραύσματα ενός συναρπαστικού χειροποίητου και χρωματιστού κόσμου. Ενός κόσμου όπου τα ομαδικό παιχνίδι και ο αυτοσχεδιασμός με ευτελή μέσα, αποτελούσαν μια ευτυχή καθημερινότητα δρόμου και γειτονιάς.  

Με την επιθυμία να συντεθεί έναν σπονδυλωτό πρωτότυπο εκθεσιακό κόσμο αποτελούμενο από τα φθαρτά συναισθητικά τεκμήρια μιας παρελθούσης ελληνικής παιδικής ηλικίας που σταδιακά χάνονται, σχεδιάστηκε ένα αφήγημα αποτελούμενο από συλλεκτικά αντικείμενα, αρχειακό φωτογραφικό υλικό και επίλεκτα έργα τέχνης. Η γοητεία εξάλλου που τα παραδοσιακά λαϊκά παιχνίδια άσκησαν στον Γκίκα, εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο έργο σημαντικών εν ζωή Ελλήνων ζωγράφων που αποτελούν ταυτόχρονα χαλκέντερους συλλέκτες παλαιών ελληνικών παιχνιδιών. Αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές καθώς και σχετικές εικαστικές αναπαραστάσεις και συνθέσεις, εμπλουτίζουν επίσης οργανικά την έκθεση.  

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας γοητεύεται από τα ελληνικά λαϊκά παιχνίδια που βρίσκει στους πάγκους της οδού Αιόλου και συλλέγει κάποια από αυτά. Τα τοποθετεί στο πάτωμα ενός μαγαζιού, τα φωτογραφίζει και επιζωγραφίζει τη φωτογραφία. Σε αυτή τη σύνθεση βασίστηκε το σχέδιο του 1935 Λαϊκά παιχνίδια. Ο αρχιτέκτονας και στενός του φίλος Δημήτρης Πικιώνης στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «το Τρίτο Μάτι» το 1935, γράφει για τα παιχνίδια της οδού Αιόλου: «στα περιφρονημένα τούτα παιχνιδάκια, που έχουν τις αρετές της γνήσιας τέχνης, μια ιδιαίτερη πνευματικότητα αναδίνεται από την αισθητική του σχήματος και του χρώματος, από τη γνήσια ηθογραφική ή σατιρική τους διάθεση, από τον έξυπνο μηχανισμό τους που θέλγει όχι μόνο το πνεύμα του παιδιού, μα και του καλλιτέχνη και επεξηγεί στην υποσημείωση: «οδός Αιόλου» είναι συμβολικός όρος, σημαίνει όλες εκείνες τις περιοχές, όπου το αίσθημα της λαϊκής παράδοσης έρχεται σε δημιουργική αντίθεση προς σύγχρονους όρους της ζωής, αντίθεση από την οποία γεννιούνται νέες, γνήσιες, λαϊκές μορφές. 

 

Τα παιχνίδια που παρουσιάζονται στην έκθεση από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών είναι ένα μικρό δείγμα των παιχνιδιών που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή. Ένα πήλινο πουλάκι, το γαϊδουράκι-νερουλάς με τα λιλιπούτεια αιγινήτικα κανάτια, ένα μικρό χειροποίητο υφασμάτινο γιο-γιό, οι τσίγκινες και οι πήλινες νεροσφυρίχτρες, η τσίγκινη συρόμενη πασχαλίτσα είναι κάποια από τα παιχνίδια που έδιναν χαρά στα παιδιά που τα έπαιρναν στα χέρια τους ως δώρο κυρίως τις γιορτές σε μια εποχή που τα παιχνίδια ήταν δυσεύρετα για τις λαϊκές τάξεις. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια ήταν αυτοσχέδια και τα κατασκεύαζαν τα ίδια τα παιδιά. Αυτά τα παιχνίδια γοήτευσαν και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Μαζί με την ξεχωριστή αισθητική του και το ενδιαφέρον του για κάθε τι,  τον οδήγησαν στη μαγεία της ζωγραφικής. 

Στην έκθεση συμμετέχουν: 

Γιάννης Αδαμάκης, Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Μάριος Βουτσινάς, Τιμόθεος Γεωργίου, Κατερίνα Γιάννακα, Χριστίνα Δουζένη, Ιάσων Καραΐνδρος, Καλλιόπη Κοπανίτσα, Νάσος Κόκκινος, Τάσος Λιακόπουλος, Μαρία Λιναρδάκη, Τάσος Μαντζαβίνος, Λυδία Μαργαρώνη, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης, Χριστίνα Μόραλη, Μάνος Μπατζόλης, Ρούλη Μπούα, Βασιλική Πανταζή, Βαγγέλης Πολύζος, Ράνια Ράγκου, Μιχάλης Σακαλής, Παναγιώτης Σαχτούρης, Νίκος Σκλαβενίτης, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Μαρία Τοξαβίδη, Νίκος Τριανταφύλλου, Κυριακή Χριστακοπούλου.

Παράλληλες δράσεις όπως ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια κατασκευής χειροποίητου παιχνιδιού για ενήλικες και παιδιά, πλαισιώνουν επίσης την έκθεση. 

ΤΑ ΛΑΪΚΑ: Παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας  

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας

Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα

Εγκαίνια: Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 στις 20.00 

Διάρκεια: 29 Αυγούστου – 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11:00 - 13:00 και 19:00 - 21:00

Διοργάνωση: Δήμος Αίγινας & ΚΕΔΑ 

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού & Μαίρη Βέργου

Συντονισμός για την ΚΕΔΑ και τον Δήμο Αίγινας: Μαριλένα Γιαννούλη 

 

Η έκθεση εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα του 14ου Aegina Fistiki Fest.

Η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας, ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο».
Featured

Η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας, ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο».

Πολιτισμός

eynardeio.jpg

 

Για τέταρτη χρονιά φέτος, η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο», τις Τετάρτες από 31 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου 2024, στις 9 το βράδυ. Πρόκειται για έναν κύκλο με φανατικούς φίλους, που έχει γίνει πια θεσμός του αιγινήτικου καλοκαιριού. 

Στον μαγευτικό κήπο του Εϋναρδείου (Μητροπόλεως 10, Αίγινα) –του σημαντικού καποδιστριακού μνημείου που μετά την χρονίζουσα αποκατάστασή του γίνει η έδρα της Βιβλιοθήκης– ανάμεσα στις διάσπαρτες αρχαιότητες, ένα ιδιαίτερο και πολυάριθμο κοινό συγκεντρώνεται τις αυγουστιάτικες Τετάρτες για να παρακολουθήσει ξεχωριστές παρουσιάσεις βιβλίων, να συναντήσει σημαντικούς συγγραφείς, να προβληματιστεί για θέματα που συχνά συνδέονται με την Αίγινα, το νησί με την πλούσια ιστορία και την εμφατική πολιτιστική ταυτότητα.

Φέτος, οι Τετάρτες της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης επικεντρώνονται σε ένα θέμα που έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλές τα προηγούμενα χρόνια: στην ανίχνευση του παρελθόντος, όπως ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία. Η αναδίφηση σκονισμένων και συχνά παραμελημένων αρχείων αποδίδει πολύτιμους θησαυρούς: συναρπαστικές αφηγήσεις, απρόσμενες εικόνες, γοητευτικές προσωπικότητες, ξεχασμένες συνήθειες, αλλά και τόσα άλλα, που αποδεικνύουν ότι το παρελθόν μάς αφορά πολύ περισσότερο απ᾽ ό,τι ίσως θα περιμέναμε. Παράλληλα, στην εποχή της εύκολης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα ψηφιακά μέσα, αλλά και των πλαστών τεκμηρίων που παράγει με τρομακτική ευκολία η σύγχρονη τεχνολογία, η επιστροφή στην ακριβή τεκμηρίωση μέσα από την συστηματική έρευνα των αρχείων αποκτά νέα σημασία, απαντώντας σε μια καινούργια ανάγκη της κοινωνίας μας για αυθεντικότητα.

Μέσα από την έρευνα αρχείων αγνώστων στο ευρύ κοινό, τα τέσσερα βιβλία που παρουσιάζονται –– φέρνουν για πρώτη φορά στο φως στοιχεία εντυπωσιακά. Δημιουργούν αφηγήματα, πολλές φορές συναρπαστικά, που ζωντανεύουν το παρελθόν με τρόπο μοναδικό και, κυρίως, αυθεντικό.

Ο δημοσιογράφος και Καθηγητής Τεχνικών Αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Μπακουνάκης, με το βιβλίο του Γκούτλαντ, μεγάλο μέρος του οποίου γράφηκε στο νησί μας, μελετά κυρίως –μεταξύ άλλων πολλών– τα πολύτιμα αρχεία της «Αχαΐα Κλάους» ζωντανεύοντας την ιστορία της διάσημης και ιδιότυπης αυτής οινοποιίας καθώς και την κοινωνική και οικονομική ιστορία της κοσμοπολίτικης Πάτρας, αλλά και της Ελλάδας, από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου, με μια όντως συναρπαστική αφήγηση (Τετάρτη 31 Ιουλίου).

Η Αιγινήτισσα αρχαιολόγος και ιστορικός Ευτυχία Γιαννούλη με το βιβλίο της «Περδικιώτικα» τόπος Αιγίνης, μελετά το ασυνήθιστα πλούσιο αρχείο της οικογένειάς της. Οργανώνει την αφήγησή της γύρω από τα εμβληματικά «Περδικιώτικα», το πρώτο εμπορικό κατάστημα της νεότερης πόλης της Αίγινας, που λειτουργεί μέχρι σήμερα, με άλλη όμως χρήση. Το βιβλίο φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης και της κοινωνίας της Αίγινας, επίσης τον 19ο και τον 20ο αιώνα (Τετάρτη 7 Αυγούστου).

Στο χώρο της μικροϊστορίας κινείται και η ιστορικός και εξ επιλογής Αιγινήτισσα Ελένη Γούστη-Σταμπόγλη, με το βιβλίο της Η Αίγινα στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Μελετώντας το σπάνιο αρχείο του Παντελάκη Οικονόμου, ενός προεστού της προεπαναστατικής Αίγινας, μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε εκ των έσω την εν πολλοίς άγνωστη περίοδο της όψιμης οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί (Τετάρτη 28 Αυγούστου).

Ο κατάλογος της έκθεσης των Γενικών Αρχείων του Κράτους «Ανεγείρονται αι κλειναί Αθήναι» με επιμελήτρια την αρχειονόμο Άννα Κουλικούρδη, που κατάγεται από το νησί μας, φέρνει στο φως την άγνωστη ιστορία του προγραμματισμού της μεταφοράς της πρωτεύουσας στην Αθήνα στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα. Μέσα από το πλούσιο και ανέκδοτο μέχρι σήμερα υλικό των αρχείων προβάλλει ανάγλυφος ο ενδελεχής σχεδιασμός της νέας πρωτεύουσας. Υπάρχουν ακόμη και τα σχέδια για τα παγκάκια της, αλλά και η αναπαράσταση της όψης ολόκληρων δρόμων, όπως είχαν σχεδιαστεί. Η παρουσίαση του καταλόγου στο Εϋνάρδειο (21 Αυγούστου) αποτελεί φόρο τιμής που αποτίει η Αίγινα, η πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους, στην Αθήνα, την τρίτη και οριστική, με την ευκαιρία της επετείου των 190 χρόνων από την λειτουργία της ως πρωτεύουσας.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο
Τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα

Τις Τετάρτες, από 31 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου 2024, στις 9 το βράδυ,
στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα

Τετάρτη 31 Ιουλίου

Νίκος Μπακουνάκης
Γκούτλαντ: Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού
Αθήνα, Πόλις, 2024

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας.

Τετάρτη 7 Αυγούστου

Ευτυχία Γιαννούλη
«Περδικιώτικα» τόπος Αιγίνης: Οικείες όψεις και απόψεις
της σύγχρονης Αίγινας
Αθήνα, Καπόν, 2024

Θα μιλήσουν: η Ελεάνα Γιαλούρη, κοινωνική ανθρωπολόγος,
ο Ιωάννης Δέδες, αρχιτέκτονας, και η συγγραφέας.

Τετάρτη 14 Αυγούστου

Δεν θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση λόγω της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου.

Τετάρτη 21 Αυγούστου

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

«Ανεγείρονται αι κλειναί Αθήναι»: Η γένεση μιας πρωτεύουσας
(Κατάλογος της ομώνυμης έκθεσης των Γενικών Αρχείων του Κράτους)

Αθήνα, ΓΑΚ, 2024

Θα μιλήσουν: η Αμαλία Παππά, Αν. Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ, και η Άννα Κουλικούρδη, Προϊσταμένη τμήματος Αρχειακής Έρευνας των ΓΑΚ και Αν. Προϊσταμένη
ΓΑΚ Αργοσαρωνικού, επιμελήτρια της έκθεσης και της έκδοσης.


Τετάρτη 28 Αυγούστου


Ελένη Γούστη-Σταμπόγλη
Η Αίγινα στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας: Η ζωή του προύχοντα Παντελάκη Οικονόμου

Αίγινα, Η Αιγιναία, 2024

Mε την συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Χάρης Αθανασιάδης,
Καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε με την παρούσα μορφή της το 1948. Αποτελεί ανασύσταση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, την οποία ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και η οποία εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε από την ίδρυσή της Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 60.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο τοπικού τύπου της Αίγινας. Επίσης, σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία «Η Αιγιναία» καταρτίζει το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά έχει προγραμματισθεί η μεταστέγασή της σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ, καθώς και τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεώτερης Ελλάδας. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.

 

 

Featured

18ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας.

Φεστιβάλς

aegina_παραλία_αύρας.jpg

 

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιείται και φέτος το 18ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας. 

Από τις 27 Ιουλίου παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες μουσικής δωματίου, συναυλίες κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού, ρεσιτάλ, βραδιές ποίησης και μουσικής. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στις 24 Αυγούστου με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη με μια μαγευτική βραδιά έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

Επιλέξαμε για άλλη μια φορά την παραλία της Αύρας, γιατί εκεί, πλάι στο κύμα, οι καλοκαιρινές συναυλίες είναι μοναδικές. Στην πόλη της Αίγινας, συναντιόμαστε  στον περίβολο του Ναού του Σωτήρα με την υπέροχη ακουστική. Τρεις βραδιές μας θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο Μολφέση στην Παχειοράχη με την μοναδική θέα. 

Επιμένουμε σε χαμηλό εισιτήριο: 12 ευρώ γενικό και 5 ευρώ (παιδιά και νέοι κάτω των 18, φοιτητικό και ΑΜΕΑ). 

Το Φεστιβάλ της Αίγινας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ντόρας Μπακοπούλου, έχει τιμηθεί με το "Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών" για την προσφορά μουσικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου κατά τη θερινή περίοδο. Υποστηρίζεται από το  ΥΠΠΟΑ, τον  Δήμο Αίγινας, την SARONIC FERRIES και πολλούς αγαπημένους φίλους της μουσικής.

 

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη Marianna Brown,
τη γλυκιά Αιγινήτισσα πιανίστα που έφυγε πολύ νέα από τη ζωή

27 Ιουλίου - 24 Αυγούστου 2024 - Οι συναυλίες ξεκινούν στις 21:00

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ντόρα Μπακοπούλου - Έλενα Χούντα

 

Πρόγραμμα Συναυλιών



Σάββατο 27.07

Αυλή Ναού του Σωτήρος


«Όνειρο, για φωνή και πιάνο»

Δημήτρης Τηλιακός βαρύτονος
Νεφέλη Μούσουρα πιάνο
BRAHMS: Von ewige Liebe, Waldeinsamkeit
SCHUBERT: Erlkonig, Nachtstück,
Tod und das Mädchen
R. STRAUSS: Zueugnung, Morgen IBERT: Don Quichotte

Ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός, και η πιανίστρια
Νεφέλη Μούσουρα, ερμηνεύουν τραγούδια και μπαλάντες Γερμανών, Γάλλων και Ελλήνων συνθετών, υφαίνοντας ένα περιβάλλον ονείρου για τη ζωή, τους λανθάνοντες έρωτες, τον θάνατο.

«Στο δάσος, ένα κορίτσι μόνο του και στο σκοτάδι ο βασιλιάς όλων των ξωτικών.  Πιο εκεί στο ξέφωτο, ένας νέος ορκίζεται αιώνια αγάπη και πεθαίνει σαν δον Κιχώτης. Στην αποβάθρα περιμένει πάντα ένας καημός και στο θολό ποτάμι η νύχτα  σκύβει να λουστεί..»

Τρίτη 30.07

Αυλή Ναού του Σωτήρος  

«Dora and friends» Ντόρα Μπακοπούλου πιάνο Νίκος Μάνδυλας βιολί
Αντώνης Μάνδυλας βιολί
Κρυσταλία Γαϊτάνου βιόλα
Christophor Miroshnikov τσέλο
SCHUBERT:
Im Frühling & Ständchen (Serenade) για βιόλα και πιάνο
String Quartet no.14 “Death and the maiden” Piano Trio no. 2, op. 100

Παρασκευή 02.08

Αυλή Ναού του Σωτήρος

«Του έρωτα και της αγάπης»
Βραδιά ποίησης και τραγουδιού
Σοφία Κυανίδου σοπράνο
Μαρία Αλιφέρη απαγγελία
Δημήτρης Γιάκας πιάνο
Τραγούδια LISZT, HANS von BÜLOW, WAGNER που συνδέονται με τα τρία σονέτα του Πετράρχη, αποσπάσματα του Δάντη και ποίηση του Liebestod.
Εισαγωγή (Κείμενο Άσπας Θεοχάρη)
Απαγγελία των τριών σονέτων του Πετράρχη, των αφιερωμένων στην Λάουρα
FRANZ LISZT : 3 σονέτα του Πετράρχη :

Pace non trovo …
Benedetto sia ‘l giorno…
I’ vidi in terra angelici costume…
Αποσπάσματα από την «Θεία Κωμωδία» του Δάντη
HANS von BÜLOW: Vision (Καθαρτήριο στ.130-137), Sonnet op.22 (Dante Alighieri)
Απαγγελία του ποιητικού κειμένου του Liebestod (έρωτας ή θάνατος)
RICHARD WAGNER : ΤΡΙΣΤΑΝΟΣ & ΙΖΟΛΔΗ – Liebestod

Κυριακή 04.08

Αυλή Ναού του Σωτήρος

«Παίζουμε πιάνο για τη Μαριάννα»
Ντόρα Μπακοπούλου, Έλενα Χούντα, Πόπη Μαλαπάνη,
Λευκή Καρποδίνη, Ηλίας Σιατούνης και Μάγδα Νικολαΐδου
Βραδιά πιάνου αφιερωμένη στη Marianna Brown, την αιγινήτισσα πιανίστα που έφυγε πολύ νέα.
Έργα CHOPIN, RACHMΑNNINOV, LISZT, PIAZZOLA, DEBUSSY, MORRICONE κ.ά.

Τρίτη 06.08

Θέατρο “Ι. Μολφέση” Παχειοράχη

Βραδιά ποίησης και μουσικής
Ένας διάλογος του Δημήτρη Καταλειφού και του Νίκου Ξυδάκη με ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη και του Διονύση Καψάλη.
Μία παραγωγή της «Νερά Είδα» ΑΜΚΕ

Πέμπτη 08.08

Θέατρο “Ι. Μολφέση” Παχειοράχη 

«Γαλλικά τραγούδια και όχι μόνο!»
Κυβέλη Καστοριάδη τραγούδι Ορέστης Καλαμπαλίκης κιθάρα

Δευτέρα 12.08 

Αυλή Ναού του Σωτήρος

«Βραδιά τραγουδιού (Lied)» Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος Έλενα Μαραγκού μέτζο σοπράνο
Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο
Τραγούδια των SAINT-SAENS, DeFALLA, DEBUSSY,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ

Σάββατο 17.08

Αυλή Ναού του Σωτήρος

«Πιάνο και βιολί»
Αλεξία Μουζά πιάνο
Γιώργος Μπάνος βιολί CHOPIN: Piano Sonata no.3
CL.SCHUMANN: 3 Romances for violin & piano
FRANCK: Sonata for violin & piano

Κυριακή 18.08
Θέατρο “Ι. Μολφέση” Παχειοράχη

«Αφιέρωμα στον Αττίκ»
Δαυίδ Ναχμίας πιάνο
Χριστίνα Σαμαρά τραγούδι
Μια βραδιά με αγαπημένα τραγούδια μιας άλλης εποχής, που χαρακτηρίζονται από μια ευγενική μελαγχολία κι ένα λεπτό χιούμορ.

Tρίτη 20.08

Αυλή Ναού του Σωτήρος

«Μουσική δωματίου... στην ύπαιθρο!»
Lily Maisky πιάνο
Yossif Ivanov βιολί
Νικόλας Καβάκος τσέλο BRAHMS: Piano Trio no.3 in C minor GRIEG: Sonata for violin & piano nr.3 in C minor
POULENC: Metamprphose nr.2 for cello and piano

Σάββατο 24.08

Παραλία Αύρας

“Solo”
O Αλκίνοος Ιωαννίδης με την κιθάρα του στην Αίγινα. Τραγούδια αγαπημένα, πλάι στο κύμα.

Όλες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 5€ μειωμένο

(φοιτητικό, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας)

Η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στις 24 Αυγούστου έχει είσοδο 15€ και 10€ μειωμένο
Πώληση εισιτηρίων: στους χώρους των συναυλιών
Προπώληση εισιτηρίων: Ζαχαροπλαστείο ΑΙΑΚΕΙΟΝ
Παραγωγή: Mission Art ΑΜΚΕ - Πόπη Μαλαπάνη
Ήχος- φωτισμός: Νίκος Δερματάς “Ηχοοπτική”

"Τα μελανά". Ομαδική έκθεση  στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας.
Featured

"Τα μελανά". Ομαδική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας.

Πολιτισμός

melana-aegina.jpg

 

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση τους στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα τρία χρόνια πριν,
ΤΑ ΜΕΛΑΝΑ, συγκεντρώνοντας τον ανθό των Ελλήνων εικαστικών κεραμιστών από όλη την Ελλάδα, έρχονται σε έναν από τους πλέον συνδεδεμένους με την κεραμική στην Ελλάδα τόπους, την Αίγινα. Αρκετοί εξάλλου από τους σημαντικούς συμμετέχοντες, διατηρούν τα εργαστήριά τους στο νησί.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ιστορικά έργα και δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων κεραμιστών. Βασικό συνδετικό στοιχείο τους είναι το μαύρο χρώμα του κεραμικού έργου, με τις πολλές και λεπταίσθητες υφές και διακυμάνσεις του χρωστήρα, που πότε οφείλονται στην επιλογή του είδους του υαλώματος και τον τρόπο εφαρμογής του στο κεραμικό και πότε στην επιλογή του είδους πηλού και του τρόπου ψησίματος. Η έκθεση αποτελεί απόπειρα παρουσίασης του τοπίου της ελληνικής κεραμικής σήμερα, με συμμετοχές από την Βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα ως τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, το Β. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Πρόκειται για μια έκθεση σύγχρονης εικαστικής κεραμικής που ως συνεκτικό της ιστό προτείνει μια πολυσχιδή αισθητική και συμβολική ανάγνωση της ύλης και της φόρμας: το μαύρο χρώμα του κεραμικού έργου, με τις πολλές και λεπταίσθητες υφές και διακυμάνσεις του χρωστήρα που πότε οφείλονται στην επιλογή του είδους του υαλώματος και τον τρόπο εφαρμογής του στο κεραμικό και πότε στην επιλογή του είδους πηλού και του τρόπου ψησίματος, αποτελεί ένα λιτό οργανικό πεδίο αλχημικής και γλυπτικής έκφρασης που συγκινεί και τέρπει το βλέμμα χάρη στις ανεξάντλητες δυνατότητές του.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, οι συμμετέχοντες στην έκθεση «με έμμεσες αναφορές στα ανεικονικά προϊστορικά αγγεία, στα μελαμβαφή και τα μελανόμορφα ελληνικά αγγεία των αρχαϊκών και πρώιμων κλασικών χρόνων, στις κομψές κύλικες, τους σκύφους και τους οξυπύθμενους ανασυρμένους πίθους των ναυαγίων και στο ελάχιστο δέμας των οστράκων που συντέλεσαν σε δίκαιους και άδικους εξοστρακισμούς, αλλά ακόμη, στη στιλπνή επιφάνεια των κεραμικών αγγείων της Ανατολής, της Κίνας ή της Ιαπωνίας, και άλλων πολιτισμών, χωρίς να λείπουν οι αναφορές και τα αισθητικά σχόλια στη μοντερνιστική και τη σύγχρονη διεθνή τέχνη, αλλά ακόμη, με την παρουσία ποικίλων συναρπαστικών για την αυτοτέλεια της σύλληψής και την τελειότητα της εκτέλεσης σύγχρονων έργων, αποδεικνύουν και υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της κεραμικής να παρουσιάζεται ως ισότιμη Μεγάλη Τέχνη με βαθιές ιστορικές και νεότερες καταβολές και με ανεξάντλητες δυνατότητες γένεσης και έκφρασης».
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας και οι συντελεστές της, με μεγάλη χαρά υποδέχονται τα ΜΕΛΑΝΑ, με την επίγνωση της σημασίας της έκθεσης για το νησί του Σαρωνικού με την μακρά ιστορία στην κεραμική τεχνογνωσία και τέχνη. Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, συμπληρώνει τον προσεχή Σεπτέμβριο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, έχοντας βρει ιδανική στέγη σε ισόγειο ενιαίο χώρο (πρώην κτήριο ΟΤΕ, σε εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης, κοντά στον διατηρητέο Πύργο Μαρκέλλου). Ανακαινισμένη λιτά αλλά εξαιρετικά λειτουργικά με αποκλειστικό στόχο την εκθεσιακή χρήση, με ελεύθερη είσοδο στους πολίτες αλλά και τους πυκνούς επισκέπτες του νησιού, εγκαινίασε τη λειτουργία της με στόχο την σταδιακή απόκτηση μιας ικανής μόνιμης συλλογής που συμβολικά θα εκπροσωπεί τη σημαίνουσα εικαστική ιστορία του νησιού. Στον ίδιο χώρο, φιλοξενούνται σημαντικές περιοδικές εκθέσεις, συμβατές με το περιεχόμενο και τη λειτουργία του, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι τακτές ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες που διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποτελούν επίσης σημαντική προτεραιότητα.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Βασίλειος Αναστασόπουλος, Βαγγέλης Ανετόπουλος, Στέλιος Ανετόπουλος, Αντώνης Ατσόνιος, Γιώργος Βαβάτσης, Μαρία Βλαντή
Μίκα Βογιατζή, Κατερίνα Γιάννακα, Μίρκα Δραπανιώτου
Στράτος Ζαργκλής, Μάρω Θεοδώρου Καρμέλα Iατροπούλου, Τίνα Καραγεώργη, Κώστας Καρακίτσος, Μάρω Κερασιώτη,
Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου, Μάρω Κορνηλάκη,
Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Νάνσυ Λειβαθινού
Μαρία Λιναρδάκη, Φώτης Λύκος, Χρυσάνθη Λυμπεραίου
Γιάννης Μαμουτζής, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Μαριλένα Μιχοπούλου, Χριστίνα Μόραλη, Ηλίας Μπουντανιώτης, Παναγιώτης Μπρέντας, Μένανδρος Παπαδόπουλος,
Αγγελική Παπαδοπούλου, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Παπανικολάου,
Μαρία Πετράτου, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Φοίβος - Λάμπρος Πουλτσιάκης, Νίκος Ρόδιος, Μάγδα Ρόδιου, Μαριλένα Ρούσσου, Βέρα Σιατερλή, Νίκος Σκλαβενίτης, Ανθή Σουλτάνη, Μαρίτσα Τραυλού, Βάσω Τρίγκα, Θεοδώρα Τσιράκογλου, Σταμάτης Φιλιππαίος, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας
Διάρκεια έκθεσης: 21.07 -21.08. 24
Διεύθυνση: Παλαιάς Χώρας 6, Αίγινα
Ημέρες & ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης: 10:00-13:00 & 19:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη.

Λόγω Φωτός: το ίχνος της Αίγινας. Τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Featured

Λόγω Φωτός: το ίχνος της Αίγινας. Τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Πολιτισμός

logo-fotos-moralis.jpg

Τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 12.00 σε κλίμα αληθινής συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους κατοίκων και φίλων του νησιού. Στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας της Πινακοθήκης, πργματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσηε «Λόγω φωτός: το ίχνος της Αίγινας», τιμώντας σημαντικούς μη εν ζωή εικαστικούς, που γεννήθηκαν
και εργάστηκαν στο νησί ή επέλεξαν την Αίγινα ως τόπο κατοικίας και δημιουργίας τους.

Με την επίγνωση της ζώσας και συναρπαστικής εικαστικής κληρονομιάς του νησιού, που του προσδίδει μια ακόμη μοναδικότητα, καθώς τόσα «ιερά τέρατα» της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής επέλεξαν την Αίγινα ως τόπο διαμονής και δημιουργίας τους, μια διακαής επιθυμία αλλά και ανάγκη πολλών ετών προχώρησε στην τελική της ευθεία.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πτερούδης, ο Παναγής Βουρλούμης, τ. Πρόεδρος του ΟΤΕ, χάρη στην πρωτοβουλία του οποίου αποδόθηκε στον Δήμο Αίγινας η χρήση του κτηρίου και ο Νίκος Βαλής, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστα Ανδρέου, ενώ η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, παρουσίασε αναλυτικά το σκεπτικό του νέου χώρου και το επιμελητικό αφήγημα της εναρκτήριας έκθεσης. Στα εγκαίνια της Πινακοθήκης εξάλλου, ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η παρουσία και πολλών ακόμη μελών των οικογενειών των εκπροσωπούμενων
εικαστικών.

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, έχοντας βρει στέγη σε ισόγειο ενιαίο χώρο (πρώην κτήριο ΟΤΕ, σε εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης, κοντά στον διατηρητέο Πύργο Μαρκέλλου), που ανακαινίστηκε λιτά αλλά εξαιρετικά λειτουργικά με αποκλειστικό στόχο την εκθεσιακή χρήση, προσβάσιμη με ελεύθερη είσοδο στους πολίτες αλλά και τους πυκνούς επισκέπτες του νησιού, ξεκινά τη λειτουργία της με στόχο την σταδιακή απόκτηση μιας ικανής μόνιμης συλλογής που συμβολικά θα εκπροσωπεί τη σημαίνουσα εικαστική ιστορία του νησιού. Στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενούνται σημαντικές περιοδικές εκθέσεις συμβατές με το περιεχόμενο
και τη λειτουργία του, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι τακτές ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες, που θα διενεργούνται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αποτελούν επίσης σημαντική προτεραιότητα.

Η έναρξη λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, σηματοδοτείται από τα εγκαίνια της πρώτης περιοδικής έκθεσης, που με τίτλο «Λόγω φωτός: το ίχνος της Αίγινας», που σε επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού προσδιορίζει κατά κάποιον τόπο την επιθυμητή συνέχεια, αναπόσπαστο μέρος της οποίας θα είναι και η απόκτηση και παρουσίαση έργων των παρουσιαζόμενων δημιουργών.

Στην εναρκτήρια αυτή έκθεση, παρουσιάζονται αποκλειστικά έργα δημιουργών που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, με την ελπίδα η παρουσία αυτή των έργων τους να αποτελέσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον ζωντανό και οργανικό ίσκιο τους. Στον βίο τους, που συνδέθηκε με την Αίγινα του φωτός και της απέριττης γραμμής. Την Αίγινα του διαχρονικού μύθου, την Αίγινα της ώχρας, του γαλανού και του
χοντροκόκκινου. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη και γενναιόδωρη συμβολή των οικογενειών των παρουσιαζόμενων δημιουργών, καθώς και φίλων συλλεκτών του έργου τους. Η προσφορά όλων τους, στον βραχύ δεδομένο χρόνο του παρόντος εγχειρήματος, στάθηκε ανεκτίμητη.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους:


Κώστας Ανδρέου, Σπύρος Βασιλείου, Ειρήνη Βουρλούμη, Ανδρέας Βουρλούμης,
Νεκτάριος Γκαρής, Πέρης Ιερεμιάδης, Σταύρος Ιωάννου, Τάκης Καλμούχος,
Φραγκίσκος Κάππος, Στέλλα Κάππου, Ελένη Κάτσα, Πέτρος Κάτσας, Χρήστος
Καπράλος, David Kennedy, Κυριάκος Κρόκος, Ιάσων Μολφέσης, Γιάννης Μόραλης,
Νίκος Νικολάου, Γιάννης Παππάς, Δημήτρης Πικιώνης, Ίων Πικιώνης, Μαρία Πωπ,
Παύλος Σάμιος, Γιάννης Σανταντόνιο, Γιώργος Σκλάβαινας, Παναγιώτης
Σκλάβαινας, Εριέττα Φλώρου, Ηλέκτρα Χαλκούση, Δημήτρης Χατζίνας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΙΓΙΝΑΣ
Κτήριο ΟΤΕ
Παλαιάς Χώρας 6, Αίγινα
Περιοδική εναρκτήρια έκθεση: «Λόγω φωτός: το ίχνος της Αίγινας»
Διάρκεια έκθεσης: 17 Σεπτεμβρίου-29 Οκτωβρίου 2023
Διοργάνωση: Δήμος Αίγινας, Κ.Ε.Δ.Α.
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Συντονισμός: Νίκος Πτερούδης
Σχεδιασμός ταυτότητας &γραφιστικά: Φωτεινή Κάτσα
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός Δημοτικής Πινακοθήκης: Νίκος Μίχος-Αρχιτεκτονοφιλία
Ασφάλιση έργων: KARAVIAS Underwriting Agency
Μεταφορά έργων: Νίκος Παπαγιάννης

Ημέρες ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 11:00 - 13:00 &19:00 - 21:00
Για επισκέψεις σχολείων, συλλόγων, οργανωμένων ομάδων ατόμων,
παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Α. στο
τηλέφωνο 22970 22067, ημέρες και ώρες γραφείου.

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στην ΚΕΔΑ.

Λόγω Φωτός: το ίχνος της Αίγινας

«Τραβώντας ο ένας τον άλλονε ήρθανε στην Αίγινα και περάσανε ένα ή περισσότερα καλοκαίρια ο Πικρός, ο Γιώργος ο Πολίτης, η Λιλή Ιακωβίδη, ο γερο-Φωτιάδης. Μερικοί χτίσανε ή αγοράσανε δικές τους βίλες και δεν εννοούνε να το κουνήσουνε από δω: ο Πωπ, το ζεύγος Περσάκη, ο Καζαντζάκης. Και μια χρονιά ανεβήκαν και κουρνιάσανε σαν κιρκινέζια απάνου στο βουνό της Παλιοχώρας μέσα στα χαλάσματα μιας ερημοκκλησιάς ο ζωγράφος ο Βασιλείου με τη μποέμικη φτωχοπαρέα του: το Μαρτζουβάνωφ και τον Παπαλουκά. Έρημοι εκεί απάνου ζωγραφίζανε από το πρωί ως το βράδυ τις ατέλειωτες ποικιλίες του τοπίου. Κι είχαν εμέσα σε μια καλαθένια βαλίτσα λίγα ξεροκόμματα ψωμιού, δυο τρεις τσίρους, μερικά σκόρδα κι ένα κομμάτι ασβεστοποιημένο τυρί· και κρεμασμένην από ένα καρφί του τοίχου μιαν κιθάρα. Κι από κει ψηλά κατεβαίνανε κι ανεβαίνανε μιάμιση ώρα ανηφοροκατήφορο για να κουβαλήσουνε νερό μέσα στη στάμνα τους από κάποιο πηγάδι πέρα στ’ αμπέλια. Καμιά φορά ερχόντανε και τους βρίσκανε άλλοι μποέμηδες συνάδερφοι: ο Ρέντζος, ο Πολυκαντριώτης, ο Κόκκινος, μαζί με μερικές συμμαθήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών και τότες παίρνανε την κιθάρα, την αισθηματική τους καρδιά και τις καλές φωνές τους και κατεβαίνανε στην πόλη. Περασμένα μεσάνυχτα παρελαύνανε σε μια μακρινή γραμμή μπροστά σ’ όλην την προκυμαία ίσαμε το «Κόρτε» τραγουδώντας παθητικά με τ’ ακομπανιαμέντο της κιθάρας, ενώ ο κόσμος, που τους έβλεπε, έλεγε: «Να! οι… αβράκωτοι!» -γιατί φορούσανε κοντά πανταλόνια από χακί πάνου από το γόνατο, σα Σκωτσέζοι». *

Κώστας Βάρναλης «Στην Αίγινα», 1921

Το τοπίο της Αίγινας, τόσο κοντινό και ταυτόχρονα τόσο μακρινό από εκείνο της Αθήνας, διασώζει ως σήμερα, παρά τις πολυάριθμες οικιστικές επεμβάσεις στις οποίες εξακολουθεί να υπόκειται, μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία, μια αναλλοίωτη σχεδόν αύρα. Την ίδια εκείνη που το καθιέρωσε ως προσφιλή προορισμό και θερινή ή και μοναδική κατοικία -αλλά και ως θεματικό πεδίο για την εικαστική δημιουργία αναπάντεχα μεγάλου αριθμού γλυπτών και ζωγράφων. Από τον Ουμβέρτο Αργυρό, τον Στέφανο Λάντσα, τον Σπύρο Παπαλουκά, τον Αλεξάντερ Μπαρκώφ, τον Φώτη Κόντογλου, τον Γεράσιμο Στέρη και τον Πολύκλειτο Ρέγκο, τον Τζούλιο Καΐμη και τον Klaus Vrieslander, ως τον Σπύρο Βασιλείου, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Τάκη Καλμούχο, την Ηλέκτρα Χαλκούση, τον Χρήστο Καπράλο και τον Γιάννη Παππά, τον Γιάννη Μόραλη, τον Νίκο Νικολάου, τον Κώστα Ανδρέου και τον Ανδρέα Βουρλούμη, τον Γιώργο Μανουσάκη, τον Ανδρέα Φωκά και τη Μαρία Πωπ, τον Πέρη Ιερεμιάδη, τον Ιάσονα Μολφέση, τον Σταύρο Ιωάννου, τον Γιάννη Σανταντόνιο, τον Ίωνα Πικιώνη, τον Παύλο Σάμιο και την Ειρήνη Βουρλούμη, ή ακόμη, τους σημαντικούς αρχιτέκτονες Δημήτρη Πικιώνη και Κυριάκο Κρόκο, πολλοί υπήρξαν οι δημιουργοί που επισκέφθηκαν ή εγκαταστάθηκαν κατά περιόδους στο νησί, καθιστώντας το θερινό καταφύγιο και δεύτερο τόπο τους και συναναστρεφόμενοι εκεί σημαντικούς ανθρώπους των Γραμμάτων μας όπως ο Άγγελος Σικελιανός και ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Ψηλαφίζοντας, σαν την τελευταία, την «Αιωνιότητα του χωραφιού, το μαγκάνι που γύριζε στον άπειρο χρόνο», χαράζοντας «προσχέδια για ένα σπίτι, έναν τοίχο, μια κάτοψη», ζωγραφίζοντας «ουρανούς που τους διαπερνάνε χρώματα τρυφερά και ονειρικά».

Ο συνειδητός επισκέπτης της Αίγινας, προσπερνώντας γοργά το πρόσημο του «κοντινού τουριστικού προρισμού», αναμετριέται με το απαλό θαλασσινό της περίγραμμα, με τις λιτές ορεινές γραμμές της. Με τις ώχρες και τα πηχτά γαλανά, τα χοντροκόκκινα, τα ρόδινα και τα αχνοπράσινα ενός απέριττου αλλά εξαίσια αρμονικού τοπίου, όπου σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες επιλέγουν εκ νέου να εγκαταστήσουν τα εργαστήρια και τη θερινή κατοικία τους. Το βλέμμα τους εξακολουθεί να βρίσκει τόπο να ταξιδεύει, να διεισδύει στις φωτεινές εστίες του τόπου κι ο χρωστήρας τους, να θωπεύει τον καμβά. Προσεγγίζοντας έτσι τον άλλο τόπο, αυτόν όπου ο Νίκος Νικολάου επέλεξε να εργαστεί και να κατοικήσει γιατί ξαναβρήκε σ’ αυτόν το «αττικό φως» που εξέλειψε από την Αττική. Τον τόπο που ο Γιάννης Παππάς από τύχη αγαθή επισκέφθηκε «για να κατοικήσει στη συνέχεια ένα από τα ωραιότερα σημεία του που αγάπησε με το πρώτο βλέμμα» -στην Περιβόλα: «Αυτό είναι, αυτό πρέπει...», σημειώνει ο ίδιος στα «Τετράδια της Αίγινας...».

Τα περισσότερα από τα έργα αυτά, χρησιμοποιούν λιτά μέσα. Αυτή ωστόσο η οικονομία, είναι εκείνη ακριβώς που επιβάλλει η ίδια η φυσιογνωμία του νησιού, η δίχως εξάρσεις κατακτημένη του ελληνικότητα που γοήτευσε άλλοτε τους οδοιπόρους της γενιάς του ’30: πολλοί από τους δημιουργούς ετούτους, βρέθηκαν τυχαία ή από σύσταση οικείου τους καλλιτέχνη που προηγήθηκε εκεί και επέλεξαν να μείνουν, ίσως γιατί σε λίγους ελληνικούς τόπους υπάρχει ετούτη η συνταρακτική διαφάνεια, η ελάχιστη διάθλαση του φωτός και η έλλειψη chiaroscuro που καθιστά σημαίνον το βάρος των ελάχιστων αποτυπώσεων, του μικρότερου περιγράμματος.

Επιστρέφοντας στο τοπίο αυτό που μας ανέθρεψε, όσοι το αγαπήσαμε, εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε τις μικρές αποθεώσεις της ύλης του: εφήμερα ευρήματα στα κανατάδικα του Μεσαγρού με την υγρή πασπάρα, απρόσμενες εκρήξεις χρωμάτων, διασταυρώσεις ιστίων στο λιμάνι, οξυκόρυφες λάμψεις στην ψαραγορά με τα ασημώματα στους μαρμάρινους πάγκους, συκιές και τείχη από δεντρολίβανα στις παλιές βεγγέρες του Νικολάου, αδελφικού φίλου και συνοδοιπόρου του Μόραλη. Στο σπίτι του Νίκου και της Αγγέλας που ήταν «το ανοιχτό σπίτι όλες τις ώρες», με το «μεγάλο τραπέζι, αρχαία εστία, πάντα γεμάτο να δεχτεί τον ξένο και το φίλο». Θροΐζοντες ίσκιοι στις φυστικιές, απαράλλαχτες με εκείνες του Βουρλούμη, τα «μικρά ζωγραφικά ποιήματα που», κατά το Γιάννη Παππά, «όπως τα ποιήματα του λόγου, γεννούν αντηχήσεις στη ευαισθησία, ανακαλούν εικόνες και ψυχικές διαθέσεις…».


Ίρις Κρητικού
Αρχαιολόγος- Ιστορικός της Τέχνης
Επιμελήτρια της έκθεσης

Featured

Τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Αίγινας, με την έκθεση «Λόγω φωτός: το ίχνος της Αίγινας».

Πολιτισμός

kritikou-vourloum4.jpg

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 12.00 σε κλίμα αληθινής συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους κατοίκων και φίλων του νησιού τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Αίγινας με την έκθεση «Λόγω φωτός: το ίχνος της Αίγινας», τιμώντας σημαντικούς μη εν ζωή εικαστικούς, που γεννήθηκαν και εργάστηκαν στο νησί ή επέλεξαν την Αίγινα ως τόπο κατοικίας και δημιουργίας τους.

Με την επίγνωση της ζώσας και συναρπαστικής εικαστικής κληρονομιάς του νησιού, που του προσδίδει μια ακόμη μοναδικότητα, καθώς τόσα «ιερά τέρατα» της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής επέλεξαν την Αίγινα ως τόπο διαμονής και δημιουργίας τους, μια διακαής επιθυμία αλλά και ανάγκη πολλών ετών προχώρησε στην τελική της ευθεία.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πτερούδης, ο Παναγής Βουρλούμης, τ. Πρόεδρος του ΟΤΕ, χάρη στην πρωτοβουλία του οποίου αποδόθηκε στον Δήμο Αίγινας η χρήση του κτηρίου και ο Νίκος Βαλής, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστα Ανδρέου, ενώ η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, παρουσίασε αναλυτικά το σκεπτικό του νέου χώρου και το επιμελητικό αφήγημα της εναρκτήριας έκθεσης.

Στα εγκαίνια της Πινακοθήκης εξάλλου, ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η παρουσία και πολλών ακόμη μελών των οικογενειών των εκπροσωπούμενων

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Σελίδα 1 από 14

Για τις διακοπές σας στην Αίγινα

  • Τιμές εισιτηρίων για Αίγινα.
  • Πως θα φτάσετε στην Αίγινα.
  • Δρομολόγια ΚΤΕΛ
  • Τηλέφωνα
  • Χάρτης της Αίγινας
  • Δρομολόγια πλοίων για Αίγινα
  • Ο καιρός στην Αίγινα

Εκδηλώσεις στην Αίγινα

  • Καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Αίγινας 2024. 11 Μαρτίου 2024
  • Πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 2023 στην Αίγινα. 16 Δεκεμβρίου 2023
  • Ναυτικά Οχυρά Αίγινας. Έκθεση φωτογραφίας στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. 08 Αυγούστου 2023
  • "Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο". Πέντε αυγουστιάτικες βραδιές για το βιβλίο και την Αίγινα. 27 Ιουλίου 2023
  • Εκδηλώσεις για την επέτειο των 400 χρόνων από την Κοίμηση του Αγίου Διονυσίου επισκόπου Αιγίνης. 19 Αυγούστου 2022

Τα φεστιβάλς της Αίγινας

  • Ιδέες και Σύμβολα μια έκθεση για την Ελλάδα και τα σύμβολά της. 11 Απριλίου 2025
  • Εργαστήρια μάσκας σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης 02 Μαρτίου 2025
  • Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας υποδέχεται «Το βλέμμα» του Γιάννη Μετζικώφ. 29 Ιανουαρίου 2025
  • Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Ανδρέας Βουρλούμης - Γιάννης Παππάς: 70 χρόνια Σχέσης». 04 Ιανουαρίου 2025

Δημοφιλή άρθρα για την Αίγινα

  • Τιμές εισιτηρίων για Αίγινα.
  • Πως θα φτάσετε στην Αίγινα.
  • Δρομολόγια ΚΤΕΛ
  • Τηλέφωνα
  • Άγιος Νεκτάριος

Βρείτε πληροφορίες

Aegina Portal. Ενημερωτική ιστοσελίδα για την Αίγινα.
Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού
Η ιστοσελίδα του Δήμου Αίγινας
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας
Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας


ΑΡ. ΓΕΜΗ: 95086209000

Το σύνολο του περιεχομένου, φωτογραφίες και κείμενα του Aegina Today αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

  • Αρχική
  • Η Αίγινα
  • Χρήσιμα
    • Πως θα φτάσετε στην Αίγινα
    • Τηλέφωνα
    • Σύνδεσμοι
    • Δρομολόγια ΚΤΕΛ
    • Ο καιρός
    • Χάρτης της Αίγινας
    • Δρομολόγια πλοίων για Αίγινα
  • Ατζέντα
  • Αφιερώματα
    • Πολιτισμός
    • Φεστιβάλς
    • Λαογραφία