Η Αίγινα τoυ Κωνσταντίνου Γαλάνη. Εικαστικό αφιέρωμα μνήμης.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας Εγκαίνια: 20 Ιουλίου 2022 στις 20.00

Διοργάνωση: ΚΕΔΑ & Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ο Δήμος Αίγινας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας και το Δ.Σ. των Φίλων του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας διοργανώνουν το τιμητικό εικαστικό αφιέρωμα «H Αίγινα του Κωνσταντίνου Γαλάνη» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 στις 20.00, στο Ιστορικό & Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι εικαστικοί, αιγινήτες, κάτοικοι από επιλογή αλλά και φίλοι του νησιού που συνδέθηκαν με δεσμούς φιλίας με τον Κωνσταντίνο Γαλάνη, τιμά τον Κωνσταντίνο Γαλάνη, εμβληματική προσωπικότητα της Αίγινας και επί σειρά ετών ενεργό πολίτη στην πρώτη γραμμή του νησιού μα και άοκνο Πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Η έκθεση, αρχικά προγραμματισμένη  το καλοκαίρι του 2020 και έχοντας αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας,  υλοποιείται τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γαλάνη, ενώ ετοιμάζεται αφιερωματική συνοδευτική έκδοση που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο.     
 
Την έκθεση θα προλογίσουν ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πτερούδης, η Πρόεδρος των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Ελπίδα Θανοπούλου, ο Γρηγόρης και ο Μιχάλης Γαλάνης, η Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού.  .

Το τοπίο της Αίγινας, τόσο κοντινό και ταυτόχρονα τόσο μακρινό από εκείνο της Αθήνας, διασώζει ως σήμερα, μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία, μια αναλλοίωτη σχεδόν αύρα, την ίδια εκείνη που το καθιέρωσε ως προσφιλή προορισμό και θερινή ή και μοναδική κατοικία -αλλά και ως θεματικό πεδίο για την εικαστική δημιουργία αναπάντεχα μεγάλου αριθμού γλυπτών και ζωγράφων, γοητευμένων από τη μικρή κλίμακα και τη δίχως εξάρσεις κατακτημένη ελληνικότητα του τοπίου, τη συνταρακτική διαφάνεια, την ελάχιστη διάθλαση του φωτός και την έλλειψη chiaroscuro που καθιστά σημαίνον το βάρος των ελάχιστων αποτυπώσεων, του μικρότερου περιγράμματος. Και μαζί, αποτελεί αγαπημένο τόπο αναφοράς της παιδικής ηλικίας αναρίθμητων φίλων του.

Διακοπές στην Αίγινα… Η παλέτα και τα σπουδαία έργα της γενιάς του 30 με έμπνευση το νησί, η  αθωότητα της δεκαετίας του 50 και του 60, η παρηγορητική διαπίστωση ότι πάμπολλες από τις εικόνες και τις όψεις και τις ποιότητες αυτές, εξακολουθούν να διασώζονται. Βόλτες στην προκυμαία, στα παραδοσιακά καφενεία, στην αγορά, στο λιμάνι, στα καποδιστριακά κτίσματα του νησιού… Ποδηλατάδες στην Περιβόλα, στα Πλακάκια, στην Πέρδικα… Ηλιοβασιλέματα στα ξωκλήσια της καρδιάς και του νου… τέτοιες είναι οι εικόνες που η έκθεση αυτή, τιμώντας τη μνήμη του αγαπημένου όλων μας και εμβληματικής φυσιογνωμίας του νησιού, του αξέχαστου Κωνσταντίνου Γαλάνη, - του θείου Κόκου- επιθυμεί να ξεδιπλώσει.

Η μυστικιστική Αφαία, τα γαλάζια και τα ρόδινα τοπία από ρευστή πάστα χρώματος, οι ελαιώνες της αιγινήτικης ενδοχώρας, ο θαλασσινός Άγιος Νικόλας, τα διαφανή περιγράμματα επιβατηγών πλοίων και οι αιωρούμενοι παραθεριστές, οι λιτές καλοκαιρινές πανσέληνοι και οι ερωτικές συναντήσεις ανθρώπων και πλοίων του Μόραλη, τα αιγινήτικα ζωγραφιστά βότσαλα, οι μεστές γυναίκες κάτω από τις συκιές και τις γόνιμες ροδιές και τα λιανά σπιτάκια με την ώχρα και το χοντροκόκκινο του Νικολάου, η λιτή γεωμετρική ώρα, τα ανήσυχα άτια και οι αρχαίοι αιγινήτες πολεμιστές του Καπράλου, τα καφενεδάκια, τα εδωδιμοπωλεία, τα κουρεία και τα ψιλικατζίδικα της Πωπ, οι αχνοί θαλασσινοί ορίζοντες της Πέρδικας και τα δίπατα αιγινήτικα σπιτάκια από ώχρα και φως, οι ακουαρέλες με τα φυστικόδεντρα και τις μαβιές θάλασσες του Βουρλούμη, οι ασπρόμαυροι κάμποι και τα κολλάζ του Κρόκου, αλλά ακόμη, οι πρωτογενείς δημιουργίες από πέτρα ή πηλό των λαϊκών δημιουργών του νησιού, είναι μερικές μόνο από τις πρωτογενείς εικόνες που διασώζουν η μνήμη και η ύλη.

Κοντά σε ετούτη τη γνώριμη παρακαταθήκη, επιθυμία των διοργανωτών και της επιμελήτριας ήταν να συγκεντρωθούν έργα νεότερων δημιουργών, που αγαπούν και αποτυπώνουν τις όψεις και τους παλμούς του νησιού με τον ίδιο αισθαντικό τρόπο. Και που αγάπησαν και έζησαν την αύρα του Κωνσταντίνου Γαλάνη.

Μια συλλογική έκθεση όπου συναντιούνται παλαιοί και νέοι γνώριμοι εικαστικοί που αγάπησαν με πάθος το μοναδικό τοπίο και την άυλη αύρα του νησιού.
Μια συλλογική έκθεση που, συγκεντρώνοντας σημαντικά παλαιά και νέα έργα τέχνης, επιθυμεί ταυτόχρονα να αποδώσει τιμή στον Κωνσταντίνο Γαλάνη, έναν άνθρωπο που αγάπησε πολύ και υπηρέτησε για δεκαετίες τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού του.

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Νεκτάριος Αποσπόρης, Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, Μαρία Αυθεντοπούλου, Έφη Βάγκνερ, Νίκος Βατόπουλος, Δημήτρης Βλάικος, Μίκα Βογιατζή, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Γιάννακα, Βένια Δημητρακοπούλου, Τάνια Δημητρακόπουλου, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Βάσω Καλουδιώτη, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Καπάνταης, Φραγκίσκος Κάππος, Νάσος Κόκκινος, Νεκτάριος Κοντοβράκης, Καλλιόπη Κοπανίτσα, Ήβη Κουκούλη, Μιχαήλ Κρητικός, Μαρία Λιναρδάκη, Λίλα Μαδούρου, Λυδία Μαργαρώνη, Παναγιώτης Μαρίνης, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Μηνάς Μαυρικάκης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ματίλντα Ναχμία, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Μαρία Πωπ, Γιάννης Σανταντόνιο, Αντωνία Σιμάτου, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Τζάνερης, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Κυριακή Χριστακοπούλου.


Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας,
Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουλίου-10 Αυγούστου 2022.
Ώρες λειτουργίας: 11.00-13.00 & 19.00-21.00
Είσοδος ελεύθερη