9ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας Διοργάνωση: ΚΕΔΑ
20 Ιουλίου – 10 Αυγούστου
Στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.15.
Οι παραστάσεις:
Σάββατο 20 Ιουλίου:
«Η πρώτη αγάπη» από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Αισθηματική οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου σε δύο πράξεις με πρόλογο και επίλογο. Η Πρώτη αγάπη είναι η ερωτική ιστορία δύο νέων, ο χωρισμός και το ξανασμίξιμό τους ύστερα από δεκαπέντε χρόνια. Πικάντικη και γεμάτη χιούμορ, φωτίζει απροσδόκητες πτυχές της εποχής: Πίσω από τις πασίγνωστες νοσταλγικές μελωδίες και τους τρυφερούς στίχους των τραγουδιών, αναδύεται η τολμηρή και μοντέρνα Ελλάδα της δεκαετίας του ’20. Το 1929 είναι μια χρονιά τομή για τη μεσοπολεμική πραγματικότητα. Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως την τελευταία μιας περιόδου σχετικής ανεμελιάς και, ταυτόχρονα (και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο) την κορυφαία της. Η Πλάκα και η Καλαμάτα με την αναδυόμενη αστική τάξη, η Αίγλη, το Ζάππειο, ο Απόλλωνας, το Ώδείο Αθηνών, η καθημερινότητα των φοιτητών γεμάτη πάθη και έριδες ξεπροβάλλουν ανάγλυφα μέσα από το έργο αναδεικνύοντας μια εποχή τόσο κοντινή με τη δική μας. Ο κυνισμός και ο ρομαντισμός εναλλάσσονται στις
ερωτικές σχέσεις, τα πάθη ξεφτίζουν και αναθερμαίνονται. Τα ζευγάρια στροβιλίζονται στους ρυθμούς του βαλς και του φοξ τροτ, με τη διασαλευμένη αθωότητα της κοινωνίας που επούλωσε τις πληγές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανίδεης για το τι θα επακολουθούσε.
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Ενορχήστρωση – Διασκευή: Μιχάλης Παρασκάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Σπανού
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Ερμηνεύουν: Διονύσης Τσαντίνης- Αναστασία Κότσαλη - Λητώ Μεσσήνη - Γιώργος Ρούπας
Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Μάριο Αδρόβερ Πάρδο (κλαρινέτο,
κρουστά), Σταμάτης Πασόπουλος (ακορντεόν)
Είσοδος δωρεάν.
Κυριακή 28 Ιουλίου:
«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου
Ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα του θεάτρου για παιδιά, βασισμένο στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία. Ένα γοητευτικό μαγικό ταξίδι σε χώρες ονειρικές, με αλλόκοτους ήρωες, ένα παραμύθι όπου τα πάντα είναι δυνατά και αδύνατα.
Η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα παραμύθια.
Δρακοκύκλωπες, Λωτοφάγοι, Πειρατές, Σειρήνες, Γοργόνες, η Μάγισσα Κιρκίλα, η Πριγκίπισσα Λαριζάτ και το πλήρωμα του Οδυσσεβάχ μας προκαλούν να ζήσουμε την περιπέτεια.
Το καράβι του Οδυσσεβάχ περνάει από το νησί των Λωτοφάγων, ακούει το μαγεμένο τραγούδι των Σειρήνων, συναντάει την Γοργόνα και τη Μάγισσα Κιρκίλα, κινδυνεύει στη χώρα της Λαριζάντ, της αγέλαστης πριγκίπισσας, περνά από χώρες που μιλούν με ένα φωνήεν, από λίμνες, δάση και ποτάμια… κι εκεί που πιστεύει πως όλα τέλειωσαν βλέπει μπροστά του τη στεριά κι ένα μικρό παιδί σε μια βάρκα. Να είναι άραγε η Ιθαγδάτη;
Κείμενο: Ξένια Καλογεροπούλου
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Σκηνοθεσία: Φώτης Σπύρος
Χορογραφίες/κινησιολογία: Ηλίας Μπαγεώργος
Σκηνικά/Κοστούμια: Σπύρος Στάις
Βοηθός Σκηνογράφου/ενδυματολόγου & ειδικές κατασκευές: Νάγια Ζαχαράτου
Κατασκευή ειδικών κουστουμιών: Φωτεινή Κοσμάτου
Μουσική διδασκαλία: Πρόδρομος Μακρίδης
body music: Simone Mongelli
Σχεδιασμός Φωτισμών: Απόστολος Τσιτσώνης
Γραφιστική επιμέλεια: Ντίνα Ζαφειρίου
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Μακρίδης
Οργάνωση παραγωγής: Σταυρούλα Χρηστίδου
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Ζωή Τριανταφυλλίδη
Υπεύθυνος τεχνικής κάλυψης: Θωμάς Χαρέλας
Υπεύθυνος σκηνής: Δημήτρης Τσινάρης
Παίζουν: Φώτης Σπύρος, Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Χρηστίδης, Ευθύμης Τζόρας, Ήρα Δαμίγου, Φλάβιο Νιάγκου.
Είσοδος: 10 Ευρώ, προπώληση 8 Ευρώ.
Τετάρτη 31 Ιουλίου:
«Ειδήσεις είναι θα περάσουν».
Στην παράσταση βλέπουμε τη ζωή ενός άντρα εθισμένου στους οικονομικούς όρους, ο οποίος αδιαφορώντας για την προσωπική του ζωή και ευτυχία, αποχαυνώνεται παρακολουθώντας συνεχώς δελτία ειδήσεων. Ενός μετανάστη που πουλάει τριαντάφυλλα και δείχνει πως παρά την καταγωγή του, το χρώμα της επιδερμίδας του και οι προσβολές που δέχεται καθημερινά κρύβει μέσα του μια ψυχή που αισθάνεται αγαπά και πονάει. Μιας νεαρής Ρωσίδας η οποία παρόλο που ταξίδεψε στην Ελλάδα για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, αναγκάστηκε να ψιθυρίσει στα κακόβουλα σχόλια των άλλων ανθρώπων: «Ντρέπομαι» Ενός πρώην μεγάλου ονόματος της πίστας που έζησε το όνειρό του και τώρα λέει τις μεγαλύτερες αλήθειες.
Αυτοί και πολλοί άλλοι ρόλοι ενσαρκώνονται από τρεις ευρηματικούς ηθοποιούς οι οποίοι εργάστηκαν με μεράκι και αγάπη με κύριο σκοπό όχι να υπενθυμίσουν τα πάσης φύσεως προβλήματα των σύγχρονων Ελλήνων αλλά να τους παροτρύνουν μέσα από το γέλιο τους να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με μεγαλύτερη δύναμη, αισιοδοξία, ελπίδα, ανυποταγή και χιούμορ.
Σκηνοθεσία: Μάριος Ντερντές.
Κείμενο: Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργος Φειδάς, Μάριος Ντερντές.
Ερμηνεύουν: Άρης Τσάπης, Αναστασία Παντούση, Γιάννης Φραγκίσκος.
Είσοδος: 10 Ευρώ. Προπώληση 8 Ευρώ.
Σάββατο 3 Αυγούστου:
«Σίρλεϋ Βαλεντάιν» του W. Russel
Η Βρετανίδα Σίρλεϋ είναι μια γυναίκα λίγο μετά τα 50, μάνα δύο παιδιών που έχουν τη δική τους πλέον ζωή και σύζυγος ενός άνδρα που η σχέση τους χάθηκε κάπου στην πορεία των χρόνων. Μόνη της «συντροφιά», σαν φανταστικός φίλος θα λέγαμε, ο τοίχος της κουζίνας της. Μέχρι τη μέρα που μία ασήμαντη αφορμή την ξυπνάει και αποφασίζει να ξαναβρεί τον εαυτό της, να ξανανιώσει ζωντανή!
Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένα τραπεζάκι μπροστά στη θάλασσα, ένα αγιόκλημα και μια... αναπάντεχη γνωριμία, θα συνθέσουν το σκηνικό της δικής της επανάστασης απέναντι σε όσα την καταπίεζαν.
Πόσο όμως θα κρατήσει αυτή η επανάσταση; Θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με το μέσα της και τους δικούς της ανθρώπους;
Και τελικά, υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή;
Ένα έργο γεμάτο συναίσθημα, γέλιο, συγκίνηση και απρόοπτα...
Σίρλεϋ Βαλεντάιν η ΜΠΕΣΥ ΜΑΛΦΑ
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Κοστούμια: Ελένη Μπλέτσα
Μουσική: Alter Ego
Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας
Γενική είσοδος 15 Ευρώ. Προπώληση 12 Ευρώ.
Κυριακή 4 Αυγούστου:
«Τα παράσιτα του παραδείσου»
Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας
Μια μουσική και ποιητική παράσταση με την Όλια Λαζαρίδου και τη Μελίνα Τανάγρη. Οι δύο καλλιτέχνιδες την αφιερώνουν μέσα από την καρδιά τους στον φίλο τους, Βίκο Ναχμία, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος τρία χρόνια.
Η Όλια Λαζαρίδου θα απαγγείλει ποιήματα από τις Ελεγείες του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και από την ποιητική ανθολογία του Τζελλαλεντίν Ρουμί σε μετάφραση Βίκου Ναχμία. Η Μελίνα Τανάγρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν και δικά της. Στην κιθάρα θα τη συνοδεύσει ο Δημήτρης Παπαλάμπρου, που θα παίξει και σολιστικά κομμάτια.
Είσοδος: 10 Ευρώ.
Παρασκευή 9 Αυγούστου:
«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»
Με την Χριστίνα Αλεξανιάν
1915. Γενοκτονία των Αρμενίων.
Χρόνια μετά, η Ανζέλ Κουρτιάν, ζώντας πια στην Ελλάδα, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της. Η μάνα-μοδίστρα. Οι δυο της αδελφές.
Τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια. Και ύστερα βιώνουν τις συνέπειες της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη... Και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά.
Ο πόλεμος και η προσφυγιά καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ. Με τον φόβο και τον θάνατο...
Με τα γέλια και τις χαρές... Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.
Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία.
Η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της...
Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Όπως τα έζησε η ίδια... Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί.
Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της...
Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν αποτελούν μια παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν (εκδ. Πλέθρον).
Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία:
Χριστίνα Αλεξανιάν
Στα ηχογραφημένα τραγούδια της παράστασης συμμετέχουν:
Φωνή: Μαρία Σπυριδωνίδου
Πολίτικο λαούτο – Μπαγλαμάς: Κώστας Γεδίκης
Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Καρασαββίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μυρτώ Καραπιπέρη
Μοδίστρα: Πέννυ Τσομπανάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλογερής
Trailer: Κώστας Κουφιόπουλος
Γραφίστας: Γεράσιμος Αμπάτης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης
Σάββατο 10 Αυγούστου:
«Τρεις φόνοι καμιά κηδεία»
Μια απρόβλεπτη κωμωδία
Τρία άτομα, που αποτελούν ένα θεότρελο ερωτικό τρίγωνο, επισκέπτονται μέσα σε έναν χρόνο, σε τρεις διαφορετικές περιόδους διακοπών –Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτοχρονιά– το ίδιο ξενοδοχείο, το ίδιο δωμάτιο, με τον ίδιο δολοφονικό σκοπό: να εξοντώσουν το τρίτο άτομο από τη σχέση τους.
Μια κωμωδία γεμάτη σασπένς, που ξεχειλίζει από ξεκαρδιστικά σχέδια δολοφονίας ανάμεσα στον ερωτύλο και άπιστο εραστή (Κώστα Αποςτολάκη), τον σκανδαλιάρη απατημένο σύζυγο (Σπύρο Πούλη), και τη μοιραία γυναίκα του (Κατερίνα Μπιλάλη).
Μέσα στις έντονα χιουμοριστικές καταστάσεις αυτής της παράλογης φάρσας, παρακολουθούμε τις τρεις, γεμάτες γκάφες, απόπειρες φόνου που σχεδιάζουν οι ήρωες ανά δύο, προκειμένου να σκοτώσουν τον τρίτο χαρακτήρα. Στην πρώτη σκηνή, η σύζυγος και ο εραστής της επιχειρούν να σκοτώσουν το σύζυγο, επειδή είναι εμπόδιο στη σχέση τους. Στη δεύτερη σκηνή, η σύζυγος συμμαχεί με το σύζυγο της για να δολοφονήσουν τον εραστή, επειδή αποκαλύφθηκε ότι της ήταν άπιστος. Στην τρίτη σκηνή, ο σύζυγος και ο εραστής, αισθανόμενοι προδομένοι και εξαπατημένοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους και σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τη σύζυγο.
Αλλά αυτή η απόπειρα, θα αποτύχει, όπως και οι προηγούμενες δύο, ή όχι;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνικά: Νατάσα Παπαστεργίου
Κοστούμια: Κατερίνα Ανδρικοπούλου
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλησ
Ερμηνεύουν: Σπύρος Πούλης, Κώστας Αποστολάκης, Κατερίνα Μπιλάλη
Γενική είσοδος: 15 Ευρώ, Παιδικά, φοιτητικά, ανεργών κ΄ΑΜΕΑ 12 Ευρώ. Προπώληση: 10 Ευρώ.
Κυριακή 11 Αυγούστου:
«Ήλιος με δόντια»
Ένας σπαραχτικός μονόλογος, μία χειμαρρώδης συνειρμική αφήγηση ζωής, που ακροβατεί ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο, στο τώρα και στο χθες, με πικρές αναφορές στα ”χρηστά ήθη” της ελληνικής επαρχίας, την υποκρισία, τον μίζερο καθωσπρεπισμό.Ο Κωνσταντής. Ένα θύμα κοινωνικού ρατσισμού στις αρχές του αιώνα στη Χώρα της Χίου. Ένας άνθρωπος, παράπλευρη απώλεια ενός ιστορικού πολεμικού δυστυχήματος, ο φάκελος του οποίου δεν άνοιξε ποτέ…
Ο Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας μεγάλων επιτυχιών, ένας πνευματικός άνθρωπος, ερευνητής, μελετητής, που έχει ταράξει τα πολιτιστικά νερά του τόπου του και ο Βασίλης Βασιλάκης, συνεπής για άλλη μία φορά στη θεατρική γραμμή και πορεία που έχει χαράξει, προσκαλούν το κοινό σε ένα ταξίδι στη βαθειά αλήθεια του θεάτρου.
Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο «Ήλιος με δόντια», του Γιάννη Μακριδάκη, Εκδόσεις Εστία.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία - Θεατρική μεταφορά: Βασίλης Βασιλάκης
Φωτογραφία back-stage: Κορίνα Χαριτοπούλου, Πέννυ Κτενά, Χριστίνα Σαρλάμη
Γενική Είσοδος: 10 Ευρώ.
Προπώληση: 8 Ευρώ. Φοιτητικό- Ανέργων –ΑΜΕΑ 8 Ευρώ.
Οι τιμές των εισιτηρίων καθορίζονται από τους θιάσους.
Στο πρόγραμμα των παραστάσεων υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα της κάθε παράστασης.
Οργανωτική επιτροπή:
Σαλπέα Καίτη, Μούρτζης Γεώργιος, Μπήτρος Γεώργιος, Σταυρίδου Μαίρη, Χαρτοφύλακα Μάρθα, Μπήτρου Νεκταρία.
Ευχαριστούμε για την παραχώρηση της φωτογραφίας της αφίσας τον κ.Δημήτρη Κάππο. Φωτογραφία: Δ. Δρύσας.
20 Ιουλίου – 10 Αυγούστου
Στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.15.
Οι παραστάσεις:
Σάββατο 20 Ιουλίου:
«Η πρώτη αγάπη» από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Αισθηματική οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου σε δύο πράξεις με πρόλογο και επίλογο. Η Πρώτη αγάπη είναι η ερωτική ιστορία δύο νέων, ο χωρισμός και το ξανασμίξιμό τους ύστερα από δεκαπέντε χρόνια. Πικάντικη και γεμάτη χιούμορ, φωτίζει απροσδόκητες πτυχές της εποχής: Πίσω από τις πασίγνωστες νοσταλγικές μελωδίες και τους τρυφερούς στίχους των τραγουδιών, αναδύεται η τολμηρή και μοντέρνα Ελλάδα της δεκαετίας του ’20. Το 1929 είναι μια χρονιά τομή για τη μεσοπολεμική πραγματικότητα. Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως την τελευταία μιας περιόδου σχετικής ανεμελιάς και, ταυτόχρονα (και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο) την κορυφαία της. Η Πλάκα και η Καλαμάτα με την αναδυόμενη αστική τάξη, η Αίγλη, το Ζάππειο, ο Απόλλωνας, το Ώδείο Αθηνών, η καθημερινότητα των φοιτητών γεμάτη πάθη και έριδες ξεπροβάλλουν ανάγλυφα μέσα από το έργο αναδεικνύοντας μια εποχή τόσο κοντινή με τη δική μας. Ο κυνισμός και ο ρομαντισμός εναλλάσσονται στις
ερωτικές σχέσεις, τα πάθη ξεφτίζουν και αναθερμαίνονται. Τα ζευγάρια στροβιλίζονται στους ρυθμούς του βαλς και του φοξ τροτ, με τη διασαλευμένη αθωότητα της κοινωνίας που επούλωσε τις πληγές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανίδεης για το τι θα επακολουθούσε.
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Ενορχήστρωση – Διασκευή: Μιχάλης Παρασκάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Σπανού
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Ερμηνεύουν: Διονύσης Τσαντίνης- Αναστασία Κότσαλη - Λητώ Μεσσήνη - Γιώργος Ρούπας
Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Μάριο Αδρόβερ Πάρδο (κλαρινέτο,
κρουστά), Σταμάτης Πασόπουλος (ακορντεόν)
Είσοδος δωρεάν.
Κυριακή 28 Ιουλίου:
«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου
Ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα του θεάτρου για παιδιά, βασισμένο στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία. Ένα γοητευτικό μαγικό ταξίδι σε χώρες ονειρικές, με αλλόκοτους ήρωες, ένα παραμύθι όπου τα πάντα είναι δυνατά και αδύνατα.
Η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα παραμύθια.
Δρακοκύκλωπες, Λωτοφάγοι, Πειρατές, Σειρήνες, Γοργόνες, η Μάγισσα Κιρκίλα, η Πριγκίπισσα Λαριζάτ και το πλήρωμα του Οδυσσεβάχ μας προκαλούν να ζήσουμε την περιπέτεια.
Το καράβι του Οδυσσεβάχ περνάει από το νησί των Λωτοφάγων, ακούει το μαγεμένο τραγούδι των Σειρήνων, συναντάει την Γοργόνα και τη Μάγισσα Κιρκίλα, κινδυνεύει στη χώρα της Λαριζάντ, της αγέλαστης πριγκίπισσας, περνά από χώρες που μιλούν με ένα φωνήεν, από λίμνες, δάση και ποτάμια… κι εκεί που πιστεύει πως όλα τέλειωσαν βλέπει μπροστά του τη στεριά κι ένα μικρό παιδί σε μια βάρκα. Να είναι άραγε η Ιθαγδάτη;
Κείμενο: Ξένια Καλογεροπούλου
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Σκηνοθεσία: Φώτης Σπύρος
Χορογραφίες/κινησιολογία: Ηλίας Μπαγεώργος
Σκηνικά/Κοστούμια: Σπύρος Στάις
Βοηθός Σκηνογράφου/ενδυματολόγου & ειδικές κατασκευές: Νάγια Ζαχαράτου
Κατασκευή ειδικών κουστουμιών: Φωτεινή Κοσμάτου
Μουσική διδασκαλία: Πρόδρομος Μακρίδης
body music: Simone Mongelli
Σχεδιασμός Φωτισμών: Απόστολος Τσιτσώνης
Γραφιστική επιμέλεια: Ντίνα Ζαφειρίου
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Μακρίδης
Οργάνωση παραγωγής: Σταυρούλα Χρηστίδου
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Ζωή Τριανταφυλλίδη
Υπεύθυνος τεχνικής κάλυψης: Θωμάς Χαρέλας
Υπεύθυνος σκηνής: Δημήτρης Τσινάρης
Παίζουν: Φώτης Σπύρος, Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Χρηστίδης, Ευθύμης Τζόρας, Ήρα Δαμίγου, Φλάβιο Νιάγκου.
Είσοδος: 10 Ευρώ, προπώληση 8 Ευρώ.
Τετάρτη 31 Ιουλίου:
«Ειδήσεις είναι θα περάσουν».
Στην παράσταση βλέπουμε τη ζωή ενός άντρα εθισμένου στους οικονομικούς όρους, ο οποίος αδιαφορώντας για την προσωπική του ζωή και ευτυχία, αποχαυνώνεται παρακολουθώντας συνεχώς δελτία ειδήσεων. Ενός μετανάστη που πουλάει τριαντάφυλλα και δείχνει πως παρά την καταγωγή του, το χρώμα της επιδερμίδας του και οι προσβολές που δέχεται καθημερινά κρύβει μέσα του μια ψυχή που αισθάνεται αγαπά και πονάει. Μιας νεαρής Ρωσίδας η οποία παρόλο που ταξίδεψε στην Ελλάδα για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, αναγκάστηκε να ψιθυρίσει στα κακόβουλα σχόλια των άλλων ανθρώπων: «Ντρέπομαι» Ενός πρώην μεγάλου ονόματος της πίστας που έζησε το όνειρό του και τώρα λέει τις μεγαλύτερες αλήθειες.
Αυτοί και πολλοί άλλοι ρόλοι ενσαρκώνονται από τρεις ευρηματικούς ηθοποιούς οι οποίοι εργάστηκαν με μεράκι και αγάπη με κύριο σκοπό όχι να υπενθυμίσουν τα πάσης φύσεως προβλήματα των σύγχρονων Ελλήνων αλλά να τους παροτρύνουν μέσα από το γέλιο τους να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με μεγαλύτερη δύναμη, αισιοδοξία, ελπίδα, ανυποταγή και χιούμορ.
Σκηνοθεσία: Μάριος Ντερντές.
Κείμενο: Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργος Φειδάς, Μάριος Ντερντές.
Ερμηνεύουν: Άρης Τσάπης, Αναστασία Παντούση, Γιάννης Φραγκίσκος.
Είσοδος: 10 Ευρώ. Προπώληση 8 Ευρώ.
Σάββατο 3 Αυγούστου:
«Σίρλεϋ Βαλεντάιν» του W. Russel
Η Βρετανίδα Σίρλεϋ είναι μια γυναίκα λίγο μετά τα 50, μάνα δύο παιδιών που έχουν τη δική τους πλέον ζωή και σύζυγος ενός άνδρα που η σχέση τους χάθηκε κάπου στην πορεία των χρόνων. Μόνη της «συντροφιά», σαν φανταστικός φίλος θα λέγαμε, ο τοίχος της κουζίνας της. Μέχρι τη μέρα που μία ασήμαντη αφορμή την ξυπνάει και αποφασίζει να ξαναβρεί τον εαυτό της, να ξανανιώσει ζωντανή!
Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένα τραπεζάκι μπροστά στη θάλασσα, ένα αγιόκλημα και μια... αναπάντεχη γνωριμία, θα συνθέσουν το σκηνικό της δικής της επανάστασης απέναντι σε όσα την καταπίεζαν.
Πόσο όμως θα κρατήσει αυτή η επανάσταση; Θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με το μέσα της και τους δικούς της ανθρώπους;
Και τελικά, υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή;
Ένα έργο γεμάτο συναίσθημα, γέλιο, συγκίνηση και απρόοπτα...
Σίρλεϋ Βαλεντάιν η ΜΠΕΣΥ ΜΑΛΦΑ
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Κοστούμια: Ελένη Μπλέτσα
Μουσική: Alter Ego
Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας
Γενική είσοδος 15 Ευρώ. Προπώληση 12 Ευρώ.
Κυριακή 4 Αυγούστου:
«Τα παράσιτα του παραδείσου»
Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας
Μια μουσική και ποιητική παράσταση με την Όλια Λαζαρίδου και τη Μελίνα Τανάγρη. Οι δύο καλλιτέχνιδες την αφιερώνουν μέσα από την καρδιά τους στον φίλο τους, Βίκο Ναχμία, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος τρία χρόνια.
Η Όλια Λαζαρίδου θα απαγγείλει ποιήματα από τις Ελεγείες του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και από την ποιητική ανθολογία του Τζελλαλεντίν Ρουμί σε μετάφραση Βίκου Ναχμία. Η Μελίνα Τανάγρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν και δικά της. Στην κιθάρα θα τη συνοδεύσει ο Δημήτρης Παπαλάμπρου, που θα παίξει και σολιστικά κομμάτια.
Είσοδος: 10 Ευρώ.
Παρασκευή 9 Αυγούστου:
«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»
Με την Χριστίνα Αλεξανιάν
1915. Γενοκτονία των Αρμενίων.
Χρόνια μετά, η Ανζέλ Κουρτιάν, ζώντας πια στην Ελλάδα, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της. Η μάνα-μοδίστρα. Οι δυο της αδελφές.
Τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια. Και ύστερα βιώνουν τις συνέπειες της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη... Και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά.
Ο πόλεμος και η προσφυγιά καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ. Με τον φόβο και τον θάνατο...
Με τα γέλια και τις χαρές... Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.
Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία.
Η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της...
Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Όπως τα έζησε η ίδια... Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί.
Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της...
Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν αποτελούν μια παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν (εκδ. Πλέθρον).
Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία:
Χριστίνα Αλεξανιάν
Στα ηχογραφημένα τραγούδια της παράστασης συμμετέχουν:
Φωνή: Μαρία Σπυριδωνίδου
Πολίτικο λαούτο – Μπαγλαμάς: Κώστας Γεδίκης
Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Καρασαββίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μυρτώ Καραπιπέρη
Μοδίστρα: Πέννυ Τσομπανάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλογερής
Trailer: Κώστας Κουφιόπουλος
Γραφίστας: Γεράσιμος Αμπάτης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης
Σάββατο 10 Αυγούστου:
«Τρεις φόνοι καμιά κηδεία»
Μια απρόβλεπτη κωμωδία
Τρία άτομα, που αποτελούν ένα θεότρελο ερωτικό τρίγωνο, επισκέπτονται μέσα σε έναν χρόνο, σε τρεις διαφορετικές περιόδους διακοπών –Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτοχρονιά– το ίδιο ξενοδοχείο, το ίδιο δωμάτιο, με τον ίδιο δολοφονικό σκοπό: να εξοντώσουν το τρίτο άτομο από τη σχέση τους.
Μια κωμωδία γεμάτη σασπένς, που ξεχειλίζει από ξεκαρδιστικά σχέδια δολοφονίας ανάμεσα στον ερωτύλο και άπιστο εραστή (Κώστα Αποςτολάκη), τον σκανδαλιάρη απατημένο σύζυγο (Σπύρο Πούλη), και τη μοιραία γυναίκα του (Κατερίνα Μπιλάλη).
Μέσα στις έντονα χιουμοριστικές καταστάσεις αυτής της παράλογης φάρσας, παρακολουθούμε τις τρεις, γεμάτες γκάφες, απόπειρες φόνου που σχεδιάζουν οι ήρωες ανά δύο, προκειμένου να σκοτώσουν τον τρίτο χαρακτήρα. Στην πρώτη σκηνή, η σύζυγος και ο εραστής της επιχειρούν να σκοτώσουν το σύζυγο, επειδή είναι εμπόδιο στη σχέση τους. Στη δεύτερη σκηνή, η σύζυγος συμμαχεί με το σύζυγο της για να δολοφονήσουν τον εραστή, επειδή αποκαλύφθηκε ότι της ήταν άπιστος. Στην τρίτη σκηνή, ο σύζυγος και ο εραστής, αισθανόμενοι προδομένοι και εξαπατημένοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους και σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τη σύζυγο.
Αλλά αυτή η απόπειρα, θα αποτύχει, όπως και οι προηγούμενες δύο, ή όχι;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνικά: Νατάσα Παπαστεργίου
Κοστούμια: Κατερίνα Ανδρικοπούλου
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλησ
Ερμηνεύουν: Σπύρος Πούλης, Κώστας Αποστολάκης, Κατερίνα Μπιλάλη
Γενική είσοδος: 15 Ευρώ, Παιδικά, φοιτητικά, ανεργών κ΄ΑΜΕΑ 12 Ευρώ. Προπώληση: 10 Ευρώ.
Κυριακή 11 Αυγούστου:
«Ήλιος με δόντια»
Ένας σπαραχτικός μονόλογος, μία χειμαρρώδης συνειρμική αφήγηση ζωής, που ακροβατεί ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο, στο τώρα και στο χθες, με πικρές αναφορές στα ”χρηστά ήθη” της ελληνικής επαρχίας, την υποκρισία, τον μίζερο καθωσπρεπισμό.Ο Κωνσταντής. Ένα θύμα κοινωνικού ρατσισμού στις αρχές του αιώνα στη Χώρα της Χίου. Ένας άνθρωπος, παράπλευρη απώλεια ενός ιστορικού πολεμικού δυστυχήματος, ο φάκελος του οποίου δεν άνοιξε ποτέ…
Ο Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας μεγάλων επιτυχιών, ένας πνευματικός άνθρωπος, ερευνητής, μελετητής, που έχει ταράξει τα πολιτιστικά νερά του τόπου του και ο Βασίλης Βασιλάκης, συνεπής για άλλη μία φορά στη θεατρική γραμμή και πορεία που έχει χαράξει, προσκαλούν το κοινό σε ένα ταξίδι στη βαθειά αλήθεια του θεάτρου.
Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο «Ήλιος με δόντια», του Γιάννη Μακριδάκη, Εκδόσεις Εστία.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία - Θεατρική μεταφορά: Βασίλης Βασιλάκης
Φωτογραφία back-stage: Κορίνα Χαριτοπούλου, Πέννυ Κτενά, Χριστίνα Σαρλάμη
Γενική Είσοδος: 10 Ευρώ.
Προπώληση: 8 Ευρώ. Φοιτητικό- Ανέργων –ΑΜΕΑ 8 Ευρώ.
Οι τιμές των εισιτηρίων καθορίζονται από τους θιάσους.
Στο πρόγραμμα των παραστάσεων υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα της κάθε παράστασης.
Οργανωτική επιτροπή:
Σαλπέα Καίτη, Μούρτζης Γεώργιος, Μπήτρος Γεώργιος, Σταυρίδου Μαίρη, Χαρτοφύλακα Μάρθα, Μπήτρου Νεκταρία.
Ευχαριστούμε για την παραχώρηση της φωτογραφίας της αφίσας τον κ.Δημήτρη Κάππο. Φωτογραφία: Δ. Δρύσας.